Jön még 10 centi hó

Vágólapra másolva!
A szombat reggeli helyzet szerint az országban nincs elzárt település, minden út járható, a vasúti közlekedésben sincsenek jelentős fennakadások, legalábbis az állami szervek ezt állítják. Több területen forgalomkorlátozásokat rendeltek el. Az Alföld nagy részén intenzív havazást jósolnak szombatra.
Vágólapra másolva!

A tűzoltókat országszerte pénteken csaknem kétszáz esethez riasztották a téli időjárással összefüggésben, több kamiont és buszt a honvédségnek kellett kimentenie. Két megyében másod-, tizenegy megyében elsőfokú figyelmeztetés van érvényben a hófúvás, illetve a várható jelentős mennyiségű hó miatt.

10-20 cm hó a Dunántúlon

A meteorológiai szolgálat legfrissebb adatai szerint a dél-dunántúli területeken több helyen több mint 10, helyenként mintegy 20 centiméteres a hóréteg.

A havazással érintett területeken számos baleset történt a közutakon. Baranya megyében, Bács-Kiskun, Somogy és Tolna megyében több jármű elakadt, köztük számos busz. A Magyar Honvédség járművei szombat reggelig három kamiont és öt buszt mentettek ki a hó fogságából.

Balesetek az utakon

Szombat kora reggel is több baleset történt. A 4-es főúton Törökszentmiklósnál egy kamion és egy személygépkocsi ütközött össze. Az M3-as autópálya Nyíregyháza felé vezető oldalán korlátnak ütközött egy személygépkocsi. Az M5-ös autópálya Röszke felé vezető oldalán a 141. km-nél is baleset történt, egy autó utánfutója a szalagkorlátnak ütközött.

A Magyar Közút Nonprofit Zrt. közleménye szerint a főutak a szórás és a takarítás hatására latyakosak, hókásásak, Az autópályák általában vizesek, nedvesek, de néhol hókásás, havas az útburkolat. A mellékutak a Dunántúl nyugati és déli területén, a Dél-Alföldön és a Tiszántúl nagy részén havasak, hókásásak, nehezen járhatók.

A közútkezelő állítja, nincs járhatatlan út, elzárt település.

Az M6-os, M60-as valamint az M7-es és M70-es autópályákon nem kell úthasználati jogosultságot (sztrádamatricát) vásárolni, ez visszavonásig érvényes.

Szombaton hajnalban Zalában feloldották a kamionok belépési tilalmát, azonban a másik három megyében a korlátozó intézkedések továbbra is érvényben vannak, tehát ott az M6-os és az M7-es autópályák kivételével még mindig nem közlekedhetnek a nehéz teherautók. Ez érinti a Horvátország felől Somogy, illetve Baranya megyébe belépni szándékozó kamionokat. Az említett két sztrádán az M0-s körgyűrűtől a teljes szakaszon még mindig díjmentes a közlekedés.

A Gyékényes és Őrtilos közötti szakasz kivételével mindenhol elindult a menetrendszerinti vonatközlekedés szombaton.

Jön még kiadós havazás

A leginkább érintett Baranya, Somogy, Tolna, Vas és Zala megyében összesen 113, országosan csaknem 200 olyan beavatkozást hajtottak végre a tűzoltók, amely egyértelműen a téli időjáráshoz volt köthető. Szombatra virradóra a szolgáltatók szakemberei szinte mindenhol helyreállították az áramellátást.

Az Országos Meteorológiai Szolgálat szombat kora reggel közzétett, éjfélig szóló veszélyjelzése szerint Somogy és Zala megyében narancssárga, vagyis másodfokú figyelmeztetés van érvényben az erős hófúvás miatt.

A prognózis szerint 24 óra alatt több mint 10 centiméternyi friss hó hullhat Békés, Csongrád, Hajdú-Bihar, Jász-Nagykun-Szolnok és Szabolcs-Szatmár-Bereg megye területén.