Gyurcsány, Gyurcsány és megint csak Gyurcsány

Bajnai Gordon, Gyurcsány Ferenc
Gyurcsány Ferenc, a Magyar Szocialista Párt elnöke, miniszterelnök és Bajnai Gordon nemzeti fejlesztési és gazdasági miniszter érkezik a Parlament Nándorfehérvári-termébe 2009. április 5-én.
Vágólapra másolva!
A hétvégén kidolgozták az ellenzéki pártvezetők a baloldali összefogás részleteit, eldőlt, hogy Mesterházy Attila lesz a miniszterelnök-jelölt, és hogy az Együtt-PM több körzetben indíthat jelöltet, mint a DK - értesült az Origo. A megállapodást azonban még nem jelentik be, mert egyetlen vitás pont azért maradt: az Együtt-PM nem tudja elfogadni, hogy Gyurcsány Ferenc szerepeljen a listán. Bajnaiéknak hétfőn délelőtt dönteniük kell: vagy beletörődnek, vagy megint előkerülhetnek a külön listás forgatókönyvek.
Vágólapra másolva!

Egész hétvégén egyeztettek a baloldali összefogásról az MSZP, az Együtt-PM és a DK vezetői, és az Origo több pártból származó információja szerint sikerült is elkészíteni a megállapodást. Vagyis mindhárom pártvezető elfogadta, hogy milyen elvek mentén osztják el az egyéni körzeteket, illetve a listás helyeket.

Az egyeztetésen például Gyurcsány Ferenc elfogadta, hogy az Együtt-PM több körzetben indíthat egyéni jelölteket, mint a DK. Pontos arányokat és számokat azonban senki nem közölt, csak annyit tudtunk meg, hogy az MSZP-sek is hajlandóak néhány egyéni körzetben visszalépni a DK-s jelölt javára. (A jelenlegi helyzet szerint a 106 választókerületből 75-ben MSZP-s, 31-ben Együtt-PM-es jelölt van.)

Azt is mindhárom pártvezető elfogadta, hogy a listát Mesterházy Attila vezeti, ő lesz a közös miniszterelnök-jelölt, őt Bajnai Gordon követi, a harmadik pedig a DK jelöltje lesz. A negyedik helyen pedig a Párbeszéd Magyarországért jelöltje szerepelhet, minden bizonnyal Szabó Tímea társelnök, aki a PM korábban elfogadott listáját is vezette.

A megállapodást azonban még nem lehet bejelenteni, mert egyetlen vitás pont még megmaradt: Gyurcsány Ferenc listás helye. Bajnai Gordon a tárgyaláson jelezte, hogy csak akkor fogadja el a megállapodást, ha Gyurcsány egyáltalán nem szerepel a listán - ezt több pártból is megerősítették az Origónak. A DK-sok azonban nem mennek bele, hogy pártelnökük ne szerepeljen a névsorban. Bajnai szerint, ha Gyurcsány - ahogy azt tavaly október 23-án jelezte, majd később az ATV-nek is nyilatkozta - hajlandó hátrébb lépni, akkor azonnal megköthető a megállapodás.

Gyurcsány helyzetét azonban jelenleg segíti, hogy az MSZP már másképp gondolkodik a listás helyéről, mint az Együtt-PM. Mesterházy Attila számára most már elfogadható Gyurcsány Ferenc szereplése a közös listán, ezen nem fog múlni a megállapodás. "Ha összefogunk a DK-val, már mindegy, hogy Gyurcsány a harmadik, nyolcadik, huszadik, vagy nem szerepel a listán: ugyanúgy fog kampányolni, és a Fidesz ugyanúgy fogja támadni a baloldalt" - indokolta pénteken egy MSZP-s tárgyalások részleteit ismerő politikus az Origónak, miért változott meg a pártvezetés véleménye.

DK-s értelmezés szerint az is előfordulhat, hogy ha Bajnai nem fogadja el Gyurcsányt, ismét előkerülnek a külön listás forgatókönyvek. Vagyis csak az egyéni körzetekben fognak össze a pártok, de külön listát indítanak. Korábban azt mondta egy DK-s, hogy az is előfordulhat, hogy az Együtt-PM kimarad a megállapodásból, és csak az MSZP és a DK fog össze. Az MSZP-től azonban ilyen fenyegetés több forrásunk szerint nem hangzott el a tárgyalásokon.

A pártoknak a héten mindenképp meg kell egyezniük, mert kevés az idő, ha tényleg április 6-án lesznek a választások, mint arra már több fideszes utalt. A közös listákat és jelölteket ugyanis minden pártban jóvá kell hagyniuk a testületeknek, az MSZP-ben a kongresszust is össze kell hívni megegyezés esetén.

Információnk szerint délelőtt elnökségi ülést tart az Együtt-PM, hogy megvitassa a kialakult helyzetet. Az MSZP-ben és a DK-ban is azt mondták, hogy az Együtt-PM ezen az ülésen kialakított álláspontjára várnak. A pártvezetők az ülés után hétfőn ismét találkoznak, és megpróbálnak megállapodni Gyurcsány szerepéről.