Benyújtotta a paksi bővítést tartalmazó törvényt a kormány

Vágólapra másolva!
.
Vágólapra másolva!

A kormány nevében Varga Mihály pénteken délután benyújtotta az Országgyűlésnek a paksi erőmű bővítését is tartalmazó törvényjavaslatot. A Magyarország kormánya és az Oroszországi Föderáció kormánya közötti nukleáris energia békés célú felhasználása terén folytatandó együttműködésről szóló egyezmény kihirdetéséről szóló törvényjavaslatban egyebek mellett az áll, hogy a felek együttműködnek a paksi erőmű teljesítményének fenntartásában és fejlesztésében. Beleértve két új, 5.-6. blokk tervezését, megépítését, üzembe helyezését és üzemen kívül helyezését, VVER (vízhűtéses vízmoderátoros) típusú reaktorral, mindkét blokkra vonatkozóan legalább 1000 megawatt beépített kapacitással, a jövőben leállításra kerülő 1-4. blokk teljesítményének kiváltására.

Az egyezmény szerint a szerződő felek együttműködnek a paksi erőmű teljesítményének fenntartása és fejlesztése érdekében esetleg szükségessé váló további blokkok tervezésében, megépítésében, üzembe helyezésében és üzemen kívül helyezésében. A javaslat indoklása szerint az egyezmény biztosítja, hogy a paksi atomerőmű magyar állami tulajdonban marad. Az erőmű kapacitásának fenntartása jelentősen növeli a GDP-t. Az egyezmény alapján megvalósuló beruházás a rendszerváltoztatás óta eltelt időszak legjelentősebb infrastrukturális fejlesztése.

A foglalkoztatáspolitikai célokkal összhangban az egyezmény lehetővé teszi, hogy 40 százalékos hazai beszállítás, részvétel mellett valósuljon meg a kapacitás-fenntartás. A tervezett beruházás több mint egy évtizedig kiemelt foglalkoztatási és üzleti lehetőséget biztosít majd a hazai vállalkozásoknak.

Az együttműködés során az orosz fél külön államközi szerződés keretében állami hitelt biztosít a magyar fél számára. Az államközi hitelszerződés megkötése az egyezmény végrehajtásának feltétele. Az orosz hitelről azonban a törvényjavaslat nem közöl részleteket. A felek együttműködése az erőmű kapacitásának fenntartásán túlmutatva kiterjed a nukleáris üzemanyagot érintő kérdésekre is. Az egyezmény garantálja az atomerőmű friss üzemanyaggal való ellátását a blokkok teljes élettartamára, egyúttal rendezi az ott keletkező kiégett üzemanyag sorsát is.

Az egyezmény megjelöli a végrehajtásra kijelölt szerveket, orosz részről a "Roszatom" Állami Atomenergia Ügynökséget, magyar részről a Nemzeti Fejlesztési Minisztériumot. Az egyezmény tervezete az Európai Bizottság részére megküldésre került, az Egyezmény megkötése ellen a Bizottság nem emelt kifogást - áll a törvényjavaslat indoklásában.