Bajnai egyszerre enged és keménykedik

Vágólapra másolva!
Újra egyeztet a baloldali összefogásról Mesterházy Attila és Bajnai Gordon. MSZP-s és Együtt-PM-es forrásaink szerint közel a megállapodás a közös listáról, már van olyan verzió, hogy Bajnai el tudja fogadni Mesterházy Attilát közös miniszterelnök-jelöltnek, de csak kemény feltételekkel.
Vágólapra másolva!

Már nem utasítja el egyértelműen Bajnai Gordon, hogy Mesterházy Attila vezesse a baloldali közös listát – értesült az Origo a zárt ajtós ellenzéki egyeztetés legújabb részleteiről. A 444 szocialista forrásokra hivatkozva azt írta, megszületett a megállapodás, és "lesz közös lista, amelynek az első helyén Mesterházy Attila áll majd". A lap szerint a listán Gyurcsány Ferenc is helyet kaphat, és Fodor Gábor is felkerülhet rá.

Egy Együtt-PM-es forrás szerint viszont még nincs egyezség, Bajnai "kemény feltételeket támaszt" azért, hogy elfogadja Mesterházyt listavezetőként, és a jelenleg is zajló egyeztetésen éppen ezeket ismerteti. A forrás nem kívánta részletezni ezeket, mert szerinte nem biztos, hogy az MSZP elfogadja ezeket a feltételeket.

Egy MSZP-s képviselő a tárgyalások megkezdése előtt szintén azt mondta az Origónak, hogy még nincs egyezség, nem dőlt el, hogy Mesterházy lesz a listavezető, "akad még tisztázni való". Szerinte kedd este kiderült, hogy mindkét fél hajlandó engedni az álláspontjából, így szerinte közel a megállapodás.

MSZP-s és Együtt-PM-es forrásaink is arra számítanak, hogy szerdán lezárhatják a tárgyalást a politikusok, és sajtótájékoztatón ismertetik a részleteket.

Mint arról beszámoltunk, Mesterházy Attila és Bajnai Gordon folyamatosan egyeztet a baloldali összefogás részleteiről és Orbán Viktor lehetséges kihívójáról. Miután a két politikus úgy döntött, újratárgyalja a tavaly nehezen összehozott megállapodását. A kiszivárgott információk alapján jelenleg a közös baloldali miniszterelnök-jelölt okozza a legnagyobb vitát. Bajnai állítólag azt ajánlotta, hogy ő visszalép, és az MSZP jelöljön miniszterelnök-jelöltet, csak ne Mesterházy Attila legyen az. Az MSZP viszont ragaszkodik ahhoz, hogy Mesterházy vezesse a listát (a keddi tárgyalásról ebben a cikkünkben olvashat).