Vágólapra másolva!
Aktivizálódnak a szavazók, de még mindig sokan vannak a bizonytalanok, és a pártpreferenciával nem rendelkezők. Az Ipsos szerint ellenzéki oldalon nem okoz lemorzsolódást a pártok összefogása. 
Vágólapra másolva!

A választópolgárok 28 százaléka támogatja a Fideszt, 16 az MSZP-t, 6 a Jobbikot, 3-3 az Együtt-PM-et és a DK-t, 2 az LMP-t - derült ki az Ipsos január 6. és 13. között - tehát még a baloldali ellenzéki megállapodás bejelentése előtt -, végzett felméréséből.

Ez azt is jelenti, hogy aktivizálnak a szavazópolgárok: a pártoktól elzárkózók aránya 43-ról 41-re csökkent, a Fidesz 2, az MSZP és a DK 1-1 százalékkal erősödött. Az ellenzéki összefogás pártjaihoz tartozó biztos részvételt ígérő szavazók nagyjából ugyanannyian vannak, mint a Fidesz táborában, de nagy mozgósításra van még szükség mindkét oldal részéről. A biztosan szavazni akarók aránya 42 százalék, közülük azonban 25 százalék még hezitál a részvételt illetően.

A biztos pártválasztók között 48 százalékon áll a Fidesz, 27 százalékon az MSZP, 11 százalékon a Jobbik, 5-5 százalékon az Együtt-PM és a DK, 3 százalékon az LMP.

A Ipsos szerint a szocialisták körében Mesterházy Attila 71 százalékkal a legnépszerűbb politikus, őt Bajnai Gordon és Gyurcsány Ferenc egyaránt 58 százalékkal követi. A DK-sok is pozitavan értékelik a másik két párt vezetőjét, az Együtt-PM támogatói között viszont Mesterházy és Gyurcsány mérsékelt népszerűségnek örvend.

Az Ipsos szerint az MSZP, az Együtt-PM és a DK közös platformját jelenti a jelenlegi magyarországi viszonyokkal való elégedetlenség (95-98 százalék szerint rossz felé mennek a dolgok Magyarországon) és a kormány leváltásának 98-100 százalékban jelentkező igénye. Mindezek alapján a cég úgy látja, a három párt közös listája nagy valószínűséggel összeadja a mostani szavazatokat, vagy legalábbis kevesen morzsolódnak le. Az összes kérdezett körében ez 22 százalékot jelenthet, a biztos pártválasztók között 37 százalékot.

A cég szerint akkor van esély a kormányváltásra, ha sikerült aktivizálni a kormányváltást akaró, de pártpreferenciával nem rendelkező választókat. Ők a jogosultak 15 százalékát jelentik, nagyjából 1,2 millió főről van szó. Az Ipsos szerint rendkívül passzívak, alig 40 százalékuk mutat akár csak mérsékelt részvételi szándékot. A cég szerint nem kizárt, hogy belőlük valamelyik ellenzéki párt szavazója lesz. 700 ezer kormányváltás akaró ember viszont úgy gondolja, hogy nem megy el szavazni. Közülük 75 százalék balra, 25 százalék jobbra sorolja magát, tehát az ellenzéki összefogásnak jelentős merítési lehetősége van ebből a csoportból.

A Fidesz elég sikeresen integrálja azokat, akik a mostani hatalmi viszonyok továbbélését kívánják. Mindössze 5 százaléknyi olyan választó van, aki szeretné a kormány maradását, de nem támogatja a Fideszt. E négyszázezres pártnélküli kormányszimpatizáns csoport egyik fele aktív, másik fele passzív - olvasható az Ipsos januári elemzésében.