Az ideges trafikos üt. Vagy elvérzik

bolt bűntény helyszíne dohánybolt helyszínelés rendőr trafik
Budapest, 2014. január 5. Bűnügyi technikus dolgozik egy XIV. kerületi, Thököly úti dohányboltban 2014. január 4-én este, miután a boltot kirabolták. Egy férfi fegyverrel, vagy annak utánzatával megfenyegette az eladót, követelve a nemzeti dohánybolt bevételét. Eközben egy lövést is leadott, de sérülést nem okozott. Az eladó átadta a bevételt, a rabló ezután elmenekült.
Vágólapra másolva!
A dohányboltok kirablásának elszaporodása miatt már az eddig békén hagyott trafikokban is készülnek a támadásokra. Van, ahol a profi technológiában bíznak, máshol az eladó magabiztos fellépése segített.
Vágólapra másolva!

A budapesti Bosnyák téren működő trafikot még nem rabolták ki, de az ott dolgozók már készülnek rá. „A főnök most mondta, hogy valamit kell tenni” – mondta az eladó. A jól megtermett férfi magabiztosan megjegyezte azt is, hogy „ha egy olyan vevő után jön be a rabló, aki felhúzott, egyértelműen leverem”.

Lehetséges, hogy a harcias eladónak lesz alkalma élesben is kipróbálni a módszert, az elmúlt hónapokban ugyanis vonzó célponttá váltak a trafikok a rablók számára. Az Országos Rendőr-főkapitányság (ORFK) január elejei adatai szerint 49 esetben rendeltek el nyomozást a trafikok elleni rablások, lopások miatt, közölte a Nemzeti Dohánykereskedelmi Nonprofit Zrt. Az állami engedéllyel működő trafikok júliusban nyitottak meg, jelenleg 6300 van az országban.

Az Origo munkatársa hétfőn és kedden több budapesti trafikot is felkeresett, ahol többen is biztonsági problémaként említették, hogy a boltok ablakai le vannak fóliázva. Az egyik eladó megjegyezte, hogy ha őt támadás éri, és utána fél óráig nem jön be senki az üzletbe, akkor ő akár el is vérezhet, mert az utcáról nem fogja észrevenni senki.

A fóliázást azért írták elő, hogy ezzel is védjék a kiskorúakat. Lehetséges azonban, hogy a rablások elszaporodásának hatására ezen változtatni fognak. Az állami tulajdonú Nemzeti Dohánykereskedelmi Nonprofit Zrt. hétfőn azt közölte, hogy folyamatosan tárgyalnak a trafikosokkal és a kormánnyal a biztonsági helyzetről, és ígéretük szerint hamarosan pozitív bejelentést fognak tenni.

Már most is van számos dohányboltban egy úgynevezett pánikgomb, amelynek megnyomásával – a trafik döntésétől függően – vagy egy őrző-védő céget, vagy a rendőrséget lehet riasztani, közölte a Dohánykereskedelmi Zrt.

Ilyen néma riasztó van a CigarTower nevű cég üzleteiben is. Ennek a boltláncnak a Batthyány utcai üzletét rabolták ki először az új dohányárusítási rendszer bevezetése után. Csetényi Csaba, a CigarTower ügyvezető igazgatója elmondta, hogy ők saját biztonsági intézkedéseket is kidolgoztak, amelyeknek a pánikgomb mellett része az is, hogy a készpénzt naponta többször szállítják el, illetve egy olyan időzáras tárolóban gyűjtik a pénzt, amit a boltban dolgozók sem tudnak kinyitni.

Emellett nagyfelbontású kameráik vannak, amelyek elég jó felvételt készítenek ahhoz, hogy egy rablás esetén az elkövetők felismerhetőek legyenek. Állandóan figyelik is a kamerákat, és így azonnal értesíteni is tudják a rendőrséget.

Volt példa ugyanakkor arra is, hogy egy rablást nem a profi technológia, hanem az eladó határozottsága hiúsított meg. Egy Angol utcai trafikot egy 50-60 év körüli nő próbált kirabolni még karácsony előtt. Az eladó, egy huszonéves nő az Origónak azt mondta, először az tűnt fel neki, hogy a a vevő be akarta zárni az ajtót, de ez nem sikerült neki. Ez után a kezében szatyrot tartó nő odament a pulthoz, és közölte vele, hogy nem akarja megijeszteni, de el akarja vinni a bevételt. Az eladó szerint még elnézést is kért.

Ez után vitatkozni kezdtek arról, hogy megkapja-e a pénzt, majd az eladó felszólította a nőt, hogy távozzon, mert jönnek a rendőrök, ő ugyanis megnyomta a pánikgombot. Az eladó szerint a végig udvariasan viselkedő rabló ezután egyszerűen kisétált a boltból.

„Ha késsel jött volna, máshogy állok hozzá” – mondta az eladó, hozzátéve, hogy valószínűleg akkor nem állt volna ellen, ha egy férfi próbálja elkövetni a rablást. Szerinte könnyű helyzetben volt, mert úgy érezte, hogy a nála idősebb, látszólag fegyvertelen asszony nem tudott volna semmit sem csinálni vele.

Az Angol utcában kudarcot vallott nő tanult is a hibájából. Mint a Blikk cikkéből kiderült, később elment a Hegedűs Gyula utcába, és egy ottani trafikból úgy vitte el a kasszában lévő pénzt, hogy késsel megfenyegette az eladót. A lap szerint ugyanakkor nem sokáig örülhetett a zsákmánynak, azóta elfogta a rendőrség.

Kanczler Bence