Sárga csillagok és csendőregyenruhák a Horthy-szobor avatásán

Vágólapra másolva!
Emlékezők és ellentüntetők gyűltek össze vasárnap délelőtt a budapesti Szabadság térre Horthy Miklós mellszobrának Jobbik szervezte leleplezésére. Az apropót a Hazatérés temploma alapkőletétele és az első bécsi döntés 75. évfordulója adta.
Vágólapra másolva!

A Horthy-mellszobor leleplezését megelőzően az ünnepségre érkezettek számát némileg meghaladó, több száz ellentüntető gyűlt össze a Hazatérés templomával szemben, az úttest túloldalán.

A templom előtt gyülekező mintegy száz megemlékező között többen gárdaegyenruhát, világháborús katonai és csendőregyenruhát viseltek. A megemlékezés részét képező istentiszteleten körülbelül négyszázan vettek részt.

A flashmob keretében összegyűlt ellendemonstrálók többsége sárga csillagot viselt a ruházatán, illetve transzparenseket emeltek a magasba. Többek között ismert, zsidó származású magyar művészek, tudósok, sportolók, irodalmárok portréi - Alfonzo, Rejtő Jenő, Radnóti Miklós, Hajós Alfréd, Gábor Dénes képmása - voltak láthatók a molinókon, mellükön sárga csillaggal ábrázolva.

A tüntetők, közöttük az Együtt-PM aktivistái, Horthy Miklóst és Hitlert együtt ábrázoló transzparenseket is magasba emeltek "együtt tették tönkre az országot, ebből egyszer már elég volt", "Horthy Miklós felelős a jogfosztásokért", "Horthy Miklós felelős több mint 100 ezer magyar katona haláláért" feliratokkal. Sok molinón vörössel áthúzott horogkereszt volt látható, mellette "Nem, nem soha!" felirattal.

A szoboravatás ellen tiltakozók között megjelent Heisler András, a Mazsihisz elnöke, Kerék-Bárczy Szabolcs, a Demokratikus Koalíció és Szigetváry Viktor, az Együtt 2014 politikusa, Mécs Imre volt SZDSZ-es, majd MSZP-s országgyűlési képviselő, Schmuck Andor, a szociáldemokrata párt elnöke és Vajnai Attila, a Munkáspárt 2006 elnöke is.

Már a megemlékezés kezdetét megelőzően számos alkalommal vitába keveredtek Horthy megítélését illetően a két oldal képviselői, ezek a viták sokszor hangoskodásba, ordítozásba fulladtak. A tér az ellentüntetők sípszójától volt hangos. Az istentisztelet kezdetére az ellendemonstrálók teljesen megtöltötték a templom előtti, a park másik oldalán található területet, és azt skandálták: "fasiszta gyilkosok", "nácik haza".

A szobrot a megemlékezők "éljen Horthy!" és az ellentüntetők "szégyen gyalázat!" kiabálásai mellett leplezték le.

Az avatás előtt istentiszteletet tartottak a Hazatérés templomában körülbelül 400 megemlékező részvételével. Gyöngyösi Márton, a Jobbik frakcióvezető-helyettese Horthy Miklóst a 20. század legnagyobb államférfijának nevezte, aki Szent Istvánnal, Szent Lászlóval, a Rákócziakkal, Kossuthtal és Széchenyivel említhető egy sorban. Elfogadhatatlannak minősítette, hogy a rendszerváltást követően nem rehabilitálták a kormányzót, akinek eddig nem volt köztéri szobra Budapesten. Szerinte ez azért van így, mert ahogyan a kommunistákat zavarta, úgy most "Brüsszel és Washington helyi bábjait" is zavarja Horthy Miklós "nemzetmentő" politikájának emléke. Úgy értékelte: a rendszerváltás óta kormányzó politikusok programjai a nyomába sem érnek Horthy Miklós "ezeréves magyar hagyományokon nyugvó politikájának". Horthy Miklós "amíg tudott, 1944 tavaszáig" ellenállt a szélsőséges ideológiáknak - hangsúlyozta.

Még az istentisztelet közben Hegedűs Lorántné arra kérte a helyszínen a rendőröket, hogy távolítsák el a skandáló ellentüntetőket a térről, mert a megemlékezés résztvevőit felháborította a viselkedésük, így nem tudja garantálni, hogy nem lesz összetűzés a két tábor között. A rendőrség a kérést elutasította. A szobor leleplezését követően az ellentüntetők elhagyták a templom előtti területet.