Vágólapra másolva!
A kormány több ponton módosítaná a választási eljárási törvényt, egyebek mellett részletesen szabályozná a politikai reklámok közzétételét a kampányidőszakban.
Vágólapra másolva!

A választási törvényt módosítaná az Országgyűlés honlapjára csütörtökön feltöltött, az alaptörvény ötödik módosításával összefüggő törvényjavaslat.

A média egyenlő feltételek mellett tehetné közzé a jelöltet, listát állító pártok és a független jelöltek politikai reklámjait. A benyújtott törvényjavaslat szerint a szavazás napján politikai reklámot már nem lehetne közzétenni.

A dokumentum szerint a kampányidőszakban a közszolgálati médiában a listát állító pártok politikai reklámjainak közzétételére 470 perc jut, a nemzetiségi listát állító pártokra pedig 130 perc, ezt az egyes pártlisták, illetve az egyes nemzetiségi listák között egyenlő arányban kell felosztani. A párt rendelkezésére álló időtartamot közszolgálati médiaszolgáltatónként egyenlő arányban kell felosztani.

A közszolgálati médiaszolgáltató naponta három alkalommal, a 6 és 8, 12 és 14, valamint a 18 és 20 óra között kezdődő idősávokban, megszakítás nélkül köteles biztosítani a politikai reklámok közzétételét, a pártlistát állítókét közvetlenül egymás után, a sorrendet naponta változtatva.

A közszolgálati média a pártok által megjelölt napon és idősávban köteles a politikai reklámot közzétenni. A jelölő szervezet politikai reklám közzétételét egy idősávban naponta csak egyszer, legfeljebb egyperces időtartamban kérheti, írja a tervezet.

A tervezet meghatározza az országosan elérhető médiaszolgáltatás fogalmát is, az minősül ilyennek, amely Magyarország lakosságának legalább felének elérhető.