Szeretne tanulni, ha lenne miből

Tankönyv nélkül kezdik a novembert is egy óbudai iskolában, illusztráció
Vágólapra másolva!
Több ezer tankönyv még mindig nem érkezett meg az iskolákba, pedig a tankönyvellátó korábban azt ígérte, hogy október közepére már minden diák kézbe kapja azt, amit a szülei még a nyáron megrendeltek, és ki is fizettek. Hoffmann Rózsa államtitkár szerint kisebb működési hibák ugyan akadnak az idén központosított rendszerben, de ezek természetesek, a tankönyvellátó viszont egy levélben elismerte, hogy egyszerűen nem készültek fel ennyi megrendelésre.
Vágólapra másolva!

"Egy zalaegerszegi iskolában tanuló (szeretne tanulni, ha lenne miből) első osztályos gyermekem sem kapott meg még minden tankönyvet a mai napig sem."

"A diósjenői Szentgyörgyi István Általános Iskolába a pótrendeléskor leadott könyvekből 13 fajta nem érkezett meg."

"Szekszárd, Gyakorlóiskola, 3. osztály, némettankönyv és munkafüzet nincs, fénymásolva kapjuk."

Özönlöttek az e-mailek szerkesztőségünkhöz, miután szerdán megírtuk, hogy egy óbudai általános iskolába még mindig nem érkezett meg a tankönyvek egy része, holott már két hónapja tart a tanév. Az ország több pontjáról érkező beszámolók alapján úgy tűnik, hogy az idén államosított Könyvtárellátó Nonprofit Kft.-nek, a Kellónak nem sikerült teljesítenie azt az ígéretét, hogy október 15-ig minden tankönyvet eljuttatnak az iskolásoknak.

Mint arról beszámoltunk, a kormány úgy döntött, hogy ettől a tanévtől kezdve kizárólag egyetlen állami cég, a Kello oszthatja szét a tankönyveket az iskolákban. Az iskolai tankönyvfelelősöknek tilos volt tehát közvetlenül a kiadókhoz fordulni, a Kellónak kellett gondoskodnia arról, hogy a nagyjából 1 millió 300 ezer tanulónak eljuttassa a közel 13 millió könyvet az iskolakezdésre. Ez számos helyen nem sikerült, sok helyen még a második héten is fénymásolt papírokból tanultak a diákok. A Kello ekkor ígérte azt, hogy szeptember második felére meglesz minden tankönyv, a (például a pótbeiratkozások miatt) utólagosan megrendelt kiadványok pedig október 15-ig megérkeznek az intézményekbe.

Ezt a célkitűzést sem tudta teljesíteni a Kello. Ez nem csupán a hozzánk érkező levelekből látszik, hanem az Origo birtokába jutott, október 17-i keltezésű levélből is, amelyet a Kello vezetője egy tankönyvfelelősnek küldött. A tankönyvfelelős a Kello webshopján keresztül rendelte meg a tankönyveket, amelyek közül számos példány október közepén sem érkezett meg. Ezt a választ kapta: "A korábbi gyakorlatnak megfelelően készültünk a tankönyves igények kiszolgálására. Éppen ezért nyitottuk meg publikus webáruházunkat 2013. május 31-én. A webáruházon keresztül leadott rendelések azonban jelentősen túlmutattak az előzetesen felmért igényeken" – írta a Kello.

Marad a fénymásoló

Az ország különböző iskoláiban az érintettek általában fénymásolt papírokkal oldják meg az oktatást. A tankönyvhiányt az egyik óbudai másodikos osztályban úgy kezelték, hogy az egyik szülő megvette a boltban a hiányzó matematika-, környezetismeret- és ének-zene könyveket, ezeket aztán a többi szülő a saját költségén lefénymásoltatta.

Egy másik szülő azt írta, hogy a gyerekének "a tanár néni adja oda a könyvet, hogy tudjon készülni hétvégén". Egy budapesti nagypapa pedig a matekkönyv hiánya miatt panaszkodott: "Én tanulom vele a matematikát, nem is vagyok vele igazán tisztában, hogy mit is kéne gyakorolnunk. Rengeteget kell körmölnie szegénykémnek, már szinte betelt a füzet."

A szülők ugyanis nem akarják a boltban újra megvenni a tankönyvet, amelyet már a nyáron kifizettek, és bármelyik nap megérkezhet az ígéretek szerint. "Más forrásból nem oldottuk meg a könyvet, mert mindennap azt vártuk, hogy megérkezik" – írta egy szülő. Egy másik szülő felháborodásában felvetette, hogy a fogyasztóvédelmi hatósághoz kellene fordulni, mert "időben befizettük a tankönyvek árát, ellenben határidőre nem kaptuk meg a tankönyveket, és ráadásul még hazudoznak is, mikor kapjuk meg".

26 ezer tankönyv nem ért még célba

Megkérdeztük a Kellót és az Emmit, hogy hány diák nem kapta még meg az igényelt tankönyveket, és mi az oka az egyre jelentősebb csúszásnak, de szerdán reggel feltett kérdéseinkre eddig nem kaptunk választ. Hoffmann Rózsa a múlt héten a parlamentben elismerte, hogy még mindig van olyan iskola, ahová nem jutottak el hiánytalanul a tankönyvek. A köznevelési államtitkár az MSZP-s Hiller István napirend előtti felszólalására válaszolta azt, hogy "néhány ezrelékes, kétezrelékes az elmaradás, amit kénytelen vagyok elismerni, mert tény". Eszerint tehát nagyjából 26 ezer tankönyv nem ért még célba.

Hoffmann a felszólalásában ugyanakkor megvédte a most kialakított rendszert, amelyet nemcsak az ellenzék, hanem a Tankönyves Vállalkozók Országos Testülete is kaotikusnak és példátlannak nevezett. Az államtitkár szerint azért volt szükség a központosításra, mert így "nem az egyes kiadók piaci, üzleti érdekei diktálják a tankönyvellátást, hanem az állam, élve a saját felelősségével, gondoskodik erről". Hoffmann hozzátette azt is, hogy az idei tankönyvellátás szervezése "nem káoszról és nem drámáról szól, hanem olyan rendszerhibáról, amely az első évben úgyszólván természetes". Szerinte ezek a működési hibák, "okulva az idei pontatlanságból vagy működési kisebb zavarokból, mind javíthatók", és jövőre a kormány ki is fogja javítani.