Rátapintottak az MSZP gyenge pontjára

Az MSZP-től kapta 
a bajai videót a Hvg.hu, lemondott a párt kommunnikációs igazgatója
Vágólapra másolva!
Még mindig senki nem tudja, hogy ki készítette az bajai videót, de az MSZP már két hete magyarázkodni kényszerül miatta, és a kommunikációs igazgatójuk bele is bukott az ügybe. Hiába a kínos ellentmondások és a kusza kommunikáció, a szocialisták szerint ők csak áldozatok, mert valaki meghekkelte a pártot, de a média is hibás. Így égett rá az MSZP-re a bajai videó ügye.
Vágólapra másolva!

"A Magyar Szocialista Párt nem hibázott, legfeljebb a kommunikációban kicsit óvatlanul jártunk el, nincs ebben rutinunk, nem mindennap esnek be ilyen bizonyítékok hozzánk" – mondta csütörtökön reggel az Origónak Horváth Csaba, az MSZP alelnöke azok után, hogy kiderült: mégiscsak az MSZP-től került a Hvg.hu-hoz a bajai videó. A párt szóvivője, Török Zsolt ezt még két nappal ezelőtt is határozottan tagadta az ATV Egyenes Beszéd című műsorában, de miután a Hvg.hu közleményt adott ki arról, hogy ők az MSZP-től kapták a felvételt, a párt parlamenti frakciójának kommunikációs vezetője, Déri Balázs magára vállalta a kiszivárogtatást, és lemondott.

Azt még mindig nem tudja senki, hogy a felvétel kinek a megrendelésére készült el, de a két hete nyilvánosságra került videó miatt egyelőre csak az MSZP-nek és a Hvg.hu-nak kellett magyarázkodnia. Ki, mikor, mit mondott, és hogyan kavarodott bele korábbi nyilatkozataiba?

Mintha nem is tudtak volna róla

A videó október 18-án, pénteken 13.40-kor került fel a Hvg.hu-ra azzal, hogy az bizonyíték a bajai választási csalásokra. A felvételre elsőként a Fidesz reagált, közölték, hogy még aznap feljelentést tesznek, mert "a videót bizonyítéknak tekintjük arra, hogy megrendezetten és előre kitervelten próbálják lejáratni a Fideszt"". A Fidesz szerint a felvételen egy előre kitervelt megrendezett, rögzített jelenet látható.

Fél órával később a DK is reagált, a párt szerint a felvétel "egyértelműen fideszes csalásra, bűncselekményre utal", és feljelentést tettek az ügyben. Tíz perccel később Mesterházy Attila MSZP-elnök is reagált, aki példátlannak nevezte, hogy egy kormányzó párt a bajaihoz hasonló választási csalásba keveredjen – mondta ezt a Hvg.hu-n közzétett felvételre hivatkozva. Mesterházy a videó miatt az időközi választási eredmények megsemmisítését kezdeményezte, feljelentést tettek, de kitért arra, hogy a rendőrségnek kell kiderítenie, hiteles-e a Hvg.hu-n megjelent videó. Az MSZP vezetője még utalást sem tett arra, hogy a videót nem a Hvg.hu-n látták először.

Két nappal később, október 20-án, vasárnap, a köztévé híradója saját rendőrségi forrásokra hivatkozva azt állította, hogy hamisítvány lehet a bajai videó. Délután a Hír TV megtalálta a felvételen szereplő G. Róbertet, aki 300 ezer forintért lett volna hajlandó beszélni a felvétel készítésének körülményeiről.

Még aznap, kicsivel később a Blikk a videó egyik szereplőjének rendőrségi vallomására hivatkozva azt írta, hogy az MSZP rendelte meg a videót. "A Blikk úgy tudja, K. G. állítása szerint ő és két társa a budapesti MSZP-székházban a bajai időközi választás két fordulója között a szocialista párt sporttagozatának egyik tagjával találkozott. A megrendelő MSZP-s ott egy olyan ’oktatófilmet’ kért tőlük, amely azt mutatná be: a Fidesz hogyan vásárolna szavazatokat, hogy megnyerjék a voksolást." A Blikk azt is állította, hogy a felvétel átadásakor egy MSZP-s országgyűlési képviselő is jelen volt.

Az MSZP szóvivője akkora azzal intézte el a Blikk információit, hogy mindez badarság, és nem sok logikai érzéke lehet annak, aki ezt kitalálta. Pár órával később azt is bejelentette, hogy az MSZP-nek nincs köze a bajai videóhoz, és hamis vád miatt feljelentik azokat, akik azt írták, hogy mégis.

Átvették, de nem tudnak róla semmit

Hétfőn, október 21-én a rendőrség hivatalosan is bejelentette, hogy a bajai videón egy megrendezett jelenet látható, a felvétel a megismételt időközi választások után készült, azaz október 15-én, azután a felvételt tartalmazó CD-t két ember vitte el az MSZP-székházba, ahol két ember vette át. Azt is mondták, hogy Harangozó Tamás MSZP-s képviselő feljelentése nyomán indítottak nyomozást.

Időközben kiderült, hogy a videó egyik készítője tagja Gyurcsány Ferenc pártjának, a Demokratikus Koalíciónak, de még aznap, hétfőn megkérték, hogy hagyja el a pártot.

Hétfőn aztán az MSZP is elismerte, hogy hozzájuk került a videó, de azt mondták, rögtön elvitték a rendőrségre, és hangsúlyozták, hogy nem ők rendelték meg, és nem is vettek részt a készítésében. Török nem árulta el, hogy kitől kapták a felvételt, arra hivatkozva, hogy naponta kapnak névtelenül információkat.

Még mindig október 21-én az Index azt írta, hogy a felvételt Király György, az MSZP sporttagozatának elnöke vette át. Ezt Török Zsolt meg is erősítette, azzal, hogy Király továbbította a párt jogászainak, akiknek tanácsára feljelentést tettek. Az Index szerint Királyt a felvétel készítői keresték meg, ő azért nem fizetett.

Mesterházy állítólag nem látta

Október 21-án este a Tények című hírműsorban azt mondták, hogy Harangozó Tamás is jelen volt a felvétel átvételekor. Az MTV szerint a felvételt Király György rendelte meg. A tévé szerint Király Györgynél folyamatosan lobbizott egy férfi, aki létre akarta hozni az MSZP sporttagozatát Baján. Ő azt remélhette, hogy ha szívességet tesz Király Györgynek, akkor megszerezheti a támogatását. A Híradó információi szerint ezt használhatta fel Király György, aki megkérte férfit, készítsen egy – úgymond – oktatófilmet arról, hogy a Fidesz miként vásárol szavazatokat Baján. A mobiltelefonnal rögzített felvételt egy dunaharaszti számítástechnikai üzletben íratták ki CD-re. A lemezt Király György – egy pártbeli középvezető társával együtt – vitte el az MSZP székházába.

Török Zsolt később azt mondta, hogy a felvételt Király György, az MSZP sporttagozatának alelnöke átadta Szakács Lászlónak, Mesterházy Attila pártelnök kabinetfőnökének, aki aztán Harangozó Tamás frakcióvezető-helyettessel együtt nézte meg. Harangozó Tamás ezután az MSZP nevében feljelentést tett – tette hozzá Török Zsolt. Október 22-én reggel Mesterházy Attila bejelentette, hogy jelentést vár Király Györgytől a videóval kapcsolatban. Délben azt mondta, hogy találkozott Királlyal, aki tagadta, hogy ő rendelte volna meg a videót.

Az MTI Hírcentrum értesülése szerint Papp Károly országos rendőrfőkapitány kedden az Országgyűlés nemzetbiztonsági bizottsága zárt ülésén megerősítette, hogy Harangozó Tamás, az MSZP frakcióvezető-helyettese jelen volt a bajai választással kapcsolatos hamis videofelvétel átadásánál a Jókai utcai pártszékházban. Október 24-én Harangozó Tamás közölte, hogy nem volt jelen a felvétel átvételekor, erről megdönthetetlen bizonyítékai és tanúvallomásai vannak.

Az MSZP végig kitartott amellett, hogy a videót nem ők rendelték meg, nem vettek részt a készítésében, Török Zsolt szóvivő még október 29-én is határozottan állította az ATV-ben, hogy a felvétel nem a párttól került az azt nyilvánosságra hozó Hvg.hu-hoz.

A Hvg.hu főszerkesztője, Gavra Gábor október 23-án mondott le a bajai videó miatt. Miután a Hvg.hu szerkesztőségét a Bács-Kiskun Megyei Rendőr-főkapitányság értesítette arról, hogy rágalmazás vétségének gyanúja miatt büntető eljárást folytat ismeretlen tettes ellen a bajai videó ügyében, a lap október 30-án nyilvánosságra hozta, hogy a lemondott főszerkesztő, Gavra Gábor egy telefonos megkeresést követően Déri Balázstól, az MSZP-frakció kommunikációs igazgatójától vette át október 17-én az adathordozót, amin a videó volt.

A bejelentésre Déri Balázs, az MSZP parlamenti frakciójának kommunikációs igazgatója lemondott posztjáról, az ezt bejelentő közleményben azt írta, hogy a felvétel átadásáról senkit nem tájékoztatott, “hiszen úgy gondoltam, hogy az oknyomozó újságírás kimondatlan szabályai alapján ez rám és az újságírókra tartozik. A találkozókor nem tudtam, hogy manipulált felvételről van szó, és a videóval kapcsolatban egyéb információim sem voltak."

Rátapintottak a gyenge pontjukra

Török Zsoltot, a párt szóvivőjét hiába kérdeztük arról, hogy szerinte hibázott-e az MSZP a bajai videóval kapcsolatban, csak annyit mondott, hogy a párt törvénytisztelően járt el, amikor egyből a rendőrségre ment a felvétellel. A videó kiszivárogtatásával kapcsolatban pedig csak annyit mondott, hogy a Déri Balázs nevében kiadott közlemény mindenre választ ad.

Horváth Csaba alelnök szerint a pártot sem jogi, sem politikai felelősség nem terheli, de azért kommunikációs és politikai károkat okozott a történet. “Az ügy nem a levegőből esett le, hanem az után érkezett, hogy a bíróság kimondta, a Fidesz csalt a bajai választáson. Életszerű volt, hogy előkerül egy olyan felvétel, ami ezeket a csalásokat leplezi le. Ha nem ilyenkor jött volna elő, akkor talán nagyobb gyanúperrel élünk, hogy hamis lehet. Aki ezzel a videóval meghekkelte az MSZP-t, az a párt sérülékenységét is tesztelte. Hála istennek, hogy még most ért minket a támadás. Ebből tanultunk, és biztos, hogy nem fogunk még egyszer ilyennek felülni” – mondta.

“Kísértetiesen hasonlít ez az egész arra, amikor a Fidesz azzal vádolt meg MSZP-seket, hogy titkos adatokat gyűjtöttek Orbán Viktorról és más fideszes vezetőkről. Mindenki ezzel foglalkozott, aztán amikor sok év múlva a bíróság kimondta, hogy nem történt ilyesmi, arról már senki nem adott hírt” – mondta az MSZP frakciójának egyik tagja, aki szerint a bajai videó körüli botrányért is a videó készítői és a média a hibás. Akárki áll is a történet mögött, annak szerinte a Hvg.hu-t is sikerült felhasználnia a céljai érdekében. “Ha az újságírók egy szóra megmondják, hogy kitől kapták az információt, akkor itt a játék vége, senki nem fog nekik semmit mondani. Lehet, hogy pont ez volt a célja annak, aki ezt az egészet kavarta: hogy a politikusok és az újságírók ne bízzanak meg egymásban” – mondta.