Orbán: Európa ma is deformációtól szenved

Vágólapra másolva!
A miniszterelnök megállapodást írt alá a Magyarországi Evangélikus Egyházzal, amelynek értelmében az állam támogatja például az egyház épületeinek felújítását. Orbán szerint tovább kell erősíteni kell az állam és az egyház együttműködését, és "Luther Márton ma is kiszegezné tételeit a vártemplom kapujára."
Vágólapra másolva!

Az államnak és az egyháznak a közjó érdekében való együttműködését szorgalmazta Orbán Viktor miniszterelnök csütörtökön, a reformáció emléknapján mondott beszédében. A kormányfő a budapesti Deák Téri Evangélikus Gimnáziumban megállapodást írt alá a Magyarországi Evangélikus Egyházzal az evangélikusok közösségi szolgálatában fontos szerepet játszó épületek felújításáról, amely az evangélikus egyház születésének 500. évfordulójára, 2017-re várható.

Az egyházaknak adott állami támogatás valójában a magyar embereknek juttatott támogatás, a pénzből ugyanis az egyházi iskolákban tudás lesz, a szociális intézményekben pedig gondoskodó szeretet - mondta Orbán Viktor, aki szerint a magyar nemzet akkor volt erős és büszke, amikor az állam és az egyház között jó kapcsolat volt. "Alkotmányos kötelezettsége a mindenkori magyar államnak azon dolgozni, hogy miközben tiszteletben tartja az állam és az egyház különválasztását, aközben a közjó és a közösségi célok érdekében erősíti az állam és az egyház közötti együttműködést."

Orbán Viktor utalt arra is, október 31-én világszerte arról emlékeznek meg, hogy Luther Márton német Ágoston-rendi szerzetes és egyetemi tanár, a reformáció megindítója 1517-ben e napon tűzte ki 95 tételét a wittenbergi vártemplom kapujára. Amikor 1517-ben Luther kiszögezte tételeit - mondta a kormányfő -, Európa egy rendkívül mély válságtól szenvedett, "a kontinens akkor a deformáció útjára lépett". Luther Márton azonban azt vallotta meg, hogy kész vitába szállni az őt körülvevő világgal, és tettével azt üzente, hogy a kereszténység és Európa csak akkor menthető meg, ha visszatér gyökereihez - fejtette ki a miniszterelnök, aki úgy fogalmazott - párhuzamot vonva az akkori és a mostani világ között -, hogy "Európa ma is deformációtól szenved", így lehet, hogy Luther Márton ma is kiszegezné tételeit a vártemplom kapujára.

Orbán Viktor meggyőződése szerint Európa még meglévő gazdasági és politikai pozíciója is leginkább annak köszönhető, hogy a kontinens "az akkori megújulásból fakadó értékrendszerre épült". Európa akkor indult el a diadal útjára, amikor Luthertől megtanulta, hogy a munkára úgy tekintsen mint Istentől kapott hivatás - mondta a miniszterelnök, hangsúlyozva: a kontinens akkor került mindig válságba, amikor megfeledkezett erről a tanításról. Szerinte ez a mai bajok végső oka is, reméli azonban, hogy a reformáció közelgő 500. évfordulója emlékeztetni fogja Európát erre az igazságra.