Nagy durranást hallottak a Mátrai Erőműből

Vágólapra másolva!
Nagyot durrant kedd reggel a Mátrai Erőmű. A környék lakosait is megijesztő hangot a biztonsági szelepek okozták. Az erőmű vezetése szerint nem volt baleset, megértést kértek.
Vágólapra másolva!

Hatalmas durranásra ébredtek kedd reggel a Mátrai Erőmű környékén lakók. A reggel 6 óra 12 perckor történt durranást a környező települések lakosai is meghallották, a Blikk szerint sokan robbanásra gyanakodtak.

Az erőmű kedden közleményben magyarázta el a durranás okát. Eszerint a hanghatást az okozta, hogy váratlanul kiesett párhuzamos járásból az I-es számú 100 Megawattos blokk, és mivel teljes terheléssel üzemelt, lefújtak a biztonsági szelepek, és ez okozta a hanghatást. (Ilyenkor a szelepek kiengedik a turbinára menő nagy nyomású gőzt.)

Nem robbanás, nem tűz, nem baleset történt – írta a közleményben Valaska József, az erőmű elnöke. A belső vizsgálat szerint a blokkot egy „indokolatlan villamos védelmi működés” vette ki a termelésből, de egyéb rendellenességet nem tapasztaltak, így a blokkot még kedd délelőtt újraindították. A durranás miatt a környező lakosok megértését kérték.