Furcsa szerződések miatt büntetik az Elmű-Émászt

Vágólapra másolva!
Két-két millió forintos bírságot szabott ki a Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal az Elműre és az ÉMÁSZ-ra. A két cég fapados online tarifájának feltételeit találták aggályosnak. A hivatal be is tiltotta a cégek online szerződéseit.
Vágólapra másolva!

Sok szabálytalanságot fedezett fel a Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal (MEKH) az Elmű és ÉMÁSZ májusban indított online tarifájának hirdetményeiben, szerződéskötési gyakorlatában és hivatalos dokumentumaiban, sőt kétségesnek tartják a megkötött megállapodások érvényességét is - írja a Népszabadság.

A két cég májusban fapados áramszolgáltatást indított, bizonyos feltételek esetén az energiadíjból nyolc (a teljes számlából körülbelül 4) százalékos árkedvezményt ígértek a szerződőknek.

A hivatal a feltételeket találta aggályosnak. Például, hogy a szerződők „szabad piaci” ügyféllé váltak, és kikerültek az állami védelem alól - ami azt jelenti, hogy nem lesz rájuk érvényes az államilag kötött tarifa. Az átszerződők tarifáját és a szolgáltatásuk feltételeit a cégek sokkal kötetlenebbül határozhatják meg.

Erről nem is tájékoztatták előre az ügyfeleket, a feltételek csak a szerződéskötés megkezdése után váltak megismerhetőkké. Kaotikus volt ráadásul a feltétellista is, sehol sem szerepelt együtt az összes feltétel, és gyanúsan hosszúnak találta a hivatal a szolgáltatás két hónapig tartó átállítását. Az ügyet más hatóságokhoz is továbbították további vizsgálódások céljára.

Boross Norbert, az Elmű-ÉMÁSZ szóvivője az üggyel kapcsolatban csak azt mondta a Népszabadságnak, hogy vizsgálják a bírósági fellebbezés lehetőségét. Korábban arról is beszélt, hogy néhány ezer lakossági ügyfél vállalta az online tarifa feltételeit. Azt azonban nem árulta el, hogy a november 1-től várható 11,1 százalékos központi árcsökkentést az online tarifára előfizetők esetében is érvényesítik-e, vagy esetükben marad a régi. Esetükben csak azt közölte, megvan a joguk arra, hogy ne pontosan kövessék a hatósági árváltozásokat, és ezt a velük szerződők tudomásul vették. A lap úgy tudja sok szerződést hűségnyilatkozattal kötöttek meg.

A lap szerint a MEKH tételes hibalistát küldött a cégeknek, amelyeket arra kötelez, hogy 20 napon belül orvosolják a hiányosságokat, továbbá nem köthetnek új szerződéseket, és a már megkötöttek esetében is el kell tűrniük, ha az ügyfelek esetleg felmondják. A két céget fejenként 2-2 millió forintos bírság megfizetésére is kötelezték.