Orbán: Az erdők azért jöttek létre, hogy az emberek használják őket

Vágólapra másolva!
A miniszterelnök szerint nem az a világ helyes rendje, ha elzavarják az embereket az erdők közeléből. 22 ezer kilométernyi turistautat mérnek fel 990 millió forintból.
Vágólapra másolva!

A miniszterelnök ma délelőtt részt vett a pilisszentkereszti szurdok közelében található Som-hegyi turistaház átadásán. Azt mondta, azért tartotta fontosnak, hogy eljöjjön a turistaház avatására, mert azt szerette volna bizonyítani, hogy a Magyar Természetjáró Szövetséggel idén júliusban kötött dobogókői megállapodás "nem írott malaszt, hanem egy cselekvési terv". A kormány biztosítja azokat a pénzügyi forrásokat, amelyek a természetjárás fejlesztését, például a turistautak megújítását, felmérését teszik lehetővé – mondta.

A miniszterelnök emlékeztetett a kormány korábbi ígéretére, hogy a magyarországi hivatalos turistaútvonalak mentén 50 ezer lépésenként, vagyis 30 kilométerenként állnia kell egy olyan létesítménynek, turistaháznak, ahol olcsón, jó színvonalon szálláshoz juthatnak a túrázók.

Orbán a turistaház átadásán Forrás: Facebook/Orbán Viktor

A miniszterelnök ismertette azt a 8 pontos akciótervet, amelyhez a kormány biztosítja a pénzügyi forrásokat. Mintegy 22 ezer kilométernyi turistautat mérnek fel, erre 990 millió forint áll rendelkezésre. Ezenkívül 150 millió forintból felmérik az úgynevezett vonalas infrastruktúrákat, a kisvasutakat, a tanösvényeket, és ugyanennyiből két ütemben az erdei kerékpár-, illetve a vízi utakat, de lesz lehetőség jelzésfestésre is, erre 50 millió forint van.

A turistaházat a Pilisi Parkerdő Zrt. a Magyar Fejlesztési Bank (MFB) támogatásával és saját forrásból, összesen 70 millió forintból újította fel. "Ha turistaházakat építünk, akkor azok ne legyenek gyengébbek, mint azok, amelyeket Ausztriában ismerhetünk meg" – mondta.

A természetjárás nem a gazdag emberek sportja

Orbán Viktor kifejtette: Magyarországon sokan gondolták azt, hogy a legjobb, ha elzárva maradnak az erdők az emberek elől. Az ő álláspontjuk mögött is voltak érvek, az emberek szemetelnek, tönkreteszik a környezetet, ugyanakkor "nem ez a világ helyes rendje". El kell jönnie annak az időnek, amikor az erdőkre úgy tekintünk, hogy azért jöttek létre, hogy az emberek használják őket, és örömüket leljék bennük – fejtette ki a miniszterelnök.

A természetjárás nem a gazdag emberek sportja, ha azt akarjuk, hogy Magyarországon az az érzés, hogy bizonyos dolgokhoz csak a jómódú emberek juthatnak hozzá, elmúljon, illetve enyhüljön, akkor az ilyen típusú beruházásokat és fejlesztéseket "szívügyünknek kell tekinteni" – mondta Orbán Viktor.