Orbán az erdőben éri utol Ausztriát

Orbán Viktor a pilisszentkereszti szurdok közelében található Som-hegyi turistaház átadásán
Vágólapra másolva!
Orbán Viktor szerint szokatlan dolog, hogy a kormány feje elmegy egy turistaszálló átadására, Garancsi István azonban kitaposta belőle a magyar természetjárás fellendítését. A miniszterelnök az erdőben sem akar félmegoldást, vagyis ha már turistaházat építünk, az ne legyen gyengébb egy ausztriainál! Megnéztük az erdei murit és az osztrák színvonalat.
Vágólapra másolva!
A Vadászkamara Kürtegyüttes – további fotókért kattintson a képre! Fotó: Tuba Zoltán – Origo

Úgy tűnik, a környék valamennyi erdésze, erdőgazdasági munkatársa és zöld ruhás embere összesereglett, annyian vannak a Pilisben, főleg a megújult Som-hegyi Turistaház környékén. A kicsinosított turistaszállás mellett lobog a friss farönkökkel körülrakott tábortűz, áll a szendvicseket és pogácsákat borító sátor. Terepszínbe és bakancsba öltözött újságírók, izgatott egybegyűltek és még izgatottabb sajtósok várják a kedd délelőtti eseményt. Ami nem lesz sem több, sem kevesebb, mint egy felújított turistaszállás átadása a Pilis dombjai között, majdnem 400 méteres tengerszint feletti magasságban. Az átadó viszont nem más, mint Magyarország miniszterelnöke, Orbán Viktor.

Megérkeznek az első fecskék, Németh Lászlóné nemzeti fejlesztési miniszter, Völlner Pál államtitkár, Czunyiné Bertalan Judit kormánymegbízott, további kormánymegbízottak, országgyűlési képviselők, valamint Zambó Péter, a Pilisi Parkerdő Zrt. vezérigazgatója és Garancsi István, a Videoton FC futballcsapat tulajdonosa, aki egyben a Magyar Természetjáró Szövetség elnöke is – ide utóbbi tisztségében érkezett.

Ők egy szép, szabályos, fasorszerű vonalban helyezkednek el, a sor egészen a turistaszállásig ível. Minden készen áll a vendég fogadására, perceken belül meg is érkezik Orbán Viktor, a focibalesete miatt kissé még bicegve. A miniszterelnök a hely szellemének megfelelően választotta ki outfitjét: lila túrabakancs, zokniba betűrt farmer, az őszi erdő színeiben pompázó kockás ing, lezser, barna kabát. Jattolás, jattolás, jattolás; és a Vadászkamara Kürtegyüttes fanfárjával megkezdődik az erdei muri.

Thuróczy Lajos, a Magyar Természetbarát Szövetség tiszteletbeli elnöke, Orbán Viktor miniszterelnök és Zambó Péter, a Pilisi Parkerdő Zrt. vezérigazgatója – további fotókért kattintson a képre! Fotó: Tuba Zoltán – Origo

Az erdőben se legyenek félmegoldások

Előbb Garancsi István mond pár szót a felújítás hátteréről, majd jön Orbán Viktor avatóbeszéde. Mint mondja, „nem megszokott, hogy egy kormány feje elmegy egy turistaház átadására", ő azonban komolyan veszi az úgynevezett dobogókői megállapodást – melyet Garancsi „taposott ki belőle" – és amiben egyebek mellett azt vállalta, hogy európai szintű turistautakat és turistaházakat alakítanak ki Magyarországon, a tervek szerint kb. 30 kilométerenként egyet, és a magyar természetjárás és túramozgalom nemsokára ismét régi fényében ragyoghat.

Az épület falai előtt Orbán Viktor azt is elmondja, hogy sokan sokáig úgy gondolták, hogy az erdők nem az emberekért vannak, az erdőket el kell zárni előlük, pedig „nem ez a világ helyes rendje", hanem „az erdőket a jóisten azért teremtette, hogy az emberek használják", hogy örömüket leljék bennük. Nekünk pedig kötelességünk a teremtés felé, hogy megóvjuk mindazt, ami itt van – teszi hozzá.

Ekkor még a ház belsejét nem látta senki, hiszen széles nemzetiszínű szalag akadályozta a belépést, ilyen szempontból megelőlegezett bizalom volt a miniszterelnök részéről, hogy az osztrák színvonalhoz hasonlította a felújított épületet. „Ha turistaházat építünk, ne legyen gyengébb az ausztriainál, és ne legyen félmegoldás" – jelenti ki, megtoldva azzal, hogy az ilyen jellegű beruházások szívügyeink is, mivel a túrázás „nem a gazdag emberek sportja". És „amíg nem vagyunk itthon valamennyien, senki sincs itthon".

Zambó Péter, a Pilisi Parkerdő Zrt. vezérigazgatója, Orbán Viktor miniszterelnök és Garancsi István, Magyar Természetjárók Szövetségének elnöke – további fotókért kattintson a képre! Fotó: Tuba Zoltán – Origo

A beszéd után izgatott tumultus alakult ki a ház előtt, amelyet fontossági sorrendben lehetett szemügyre venni: elsőként Thuróczy Lajos, a Magyar Természetjáró Szövetség tiszteletbeli elnöke és Orbán Viktor lépte át a küszöböt, zárásként az erdészek és az újságírók.

De lássuk, jogos volt-e a miniszterelnök megelőlegezett bizalma? A házban szerzett benyomásaink alapján igen: jó pár külföldi túratapasztalattal a hátunk mögött azt kell, hogy mondjuk, hogy a kétszintes ház valóban szép és színvonalas. Előbb egy közösségi térbe lép az ember, ahol, ha hideg lenne, fatüzelésű kályha duruzsolna, asztalok, valamint fotelek, fabútorok. Az alsó szinten kapott helyet egy szoba, vécék, tusolók és a konyha. Az emeletre falépcső vezet, ami egy újabb közösségi térbe fut (ami a fal mellett sorakozó szivacsokkal alakítható matracszállássá, így lesz a ház maximális befogadó-képessége 30 fő). Ezenkívül két szoba – egy három- és egy négyágyas – kapott itt helyet, az egyikből Dobogókőre látni. Gősi István, a Pilisi Pakerdő vezérigazgató-helyettese biztosít minket arról, hogy egy erdész és egy gondnok is vigyáz majd arra, hogy ezek az állapotok sokáig megmaradjanak.

Orbánnak szüksége volt a magas szárú bakancsra, egy korábbi focisérülése miatt láthatóan sántítva bandukolt – további fotókért kattintson a képre! Fotó: Tuba Zoltán – Origo

Házhoz jön a kéktúra

A Som-hegyi Turistaház az országos turistaház-felújítási projekt első megvalósult állomása. A ház egyébként nem új, itt áll már az 1900-as évek elejétől, csak akkor még az erdész szolgálati lakása volt. Az elmúlt két hónapban – saját és a Magyar Fejlesztési Bank forrásából – nettó 70 millióból újították fel, komfortosították, eddig például nem volt hideg-meleg zuhanyzó, most viszont már van, kicserélték a nyílászárókat, felújították a tetőt. Az Országos Kéktúra útvonala 200 méterre a ház alatt vezet el, de hamarosan becsatlakoztatják a házhoz.

Az épületet a túrázók a jövő héten vehetik birtokba, a tarifákról a parkerdő sajtósa egyelőre nem tudott pontos tájékoztatást adni, de azt mondta, hogy nagyjából háromezer forintos éjszakánkénti árakkal kell majd számolni.