Magyar Hajnal néven térnek vissza a kirúgott jobbikosok

Vágólapra másolva!
Hivatalosan csütörtökön jelentik be, hogy a görög neonáci párt, az Arany Hajnal mintájára megalakul a Magyar Hajnal párt. A pártban több a Jobbik radikalizmusában csalódott volt jobbikos is vezető szerepet vállal.
Vágólapra másolva!

Hivatalosan csütörtökön jelentik be, hogy párttá alakult, és elindul a választásokon a szélsőjobboldali Magyar Hajnal – közölte a Nol.hu kedden. A bejegyzés alatt álló új párt együtt akar működni a nemzeti radikális oldal valamennyi szervezetével, mármint azokkal, amelyek nem a Jobbik szövetségesei – írja a hírportál.

Már tavaly szeptemberben felmerült a lehetőség, hogy a görög Arany Hajnal mintájára létrejön a Magyar Hajnal párt. Bár ez nem történt meg, később elindult egy Magyar Hajnal nevet viselő honlap augusztusban. Lenhardt Balázs volt jobbikos, jelenleg független parlamenti képviselő megerősítette, hogy a háttérben lévő szerveződésben ő is részt vesz.

Lenhardt akkor elmondta, hogy a Jobbikban csalódott „radikális szervezetek” között nagyjából egy éve intenzív tárgyalás és együttműködés van. A Jobbik szerintük az Országgyűlésben elvesztette nemzeti radikalizmusát.

A Magyar Hajnal csütörtökön sajtótájékoztatón az Országház sajtószobájában jelenti be, hogy párttá alakult, és elindul a választáson. Lenhardt Balázs a sajtótájékoztató előtt nem kívánt részleteket elárulni. A Nol.hu úgy tudja, hogy a bejegyzés alatt álló párt vezetője Kisgergely András, akit 2012 tavaszán zártak ki a Jobbikból.

Kisgergely a Nol.hu-nak elmondta, hogy némelyik radikális szervezet már tagokat is delegált a párt elnökségébe, de ezek között nincs ott az Új Magyar Gárda és a Hatvannégy Vármegye Ifjúsági Mozgalom.

Kisgergely szerint a hungarista Magyar Nemzeti Arcvonallal biztató tárgyalásokat folytatnak, és a Tyirityán Zsolt vezette Betyársereg is „erős rokonszenvvel” figyeli a Magyar Hajnal párttá alakulását.