Magyarországon lehet a betétdíj-maffia titkos palackgyára

Vágólapra másolva!
Nagyüzemben készíthetik a PET-palackokat egy magyarországi gyárban csak azért, hogy a müncheni szupermarketek üvegvisszaváltó-gépeit kijátszva felvegyék a palackokért járó 25 eurócentes betéti díjakat. A müncheni rendőrség nagy értékű csalás miatt nyomoz.
Vágólapra másolva!

A német bevásárlóközpontok nagy része üzemeltet üvegvisszaváltó automatákat, amelyek leolvassák a palackok kódját, majd kiadnak egy palackonként 25 centről szóló blokkot. Nemrég egy ilyen gép előtt fogtak el egy magyar férfit Münchenben. Hamis PET-palackokat dobált az üvegek közé.

Először az egyik Tengelmann-szupermarketben lettek figyelmesek az alkalmazottak arra, hogy a visszaváltó gépek tele vannak hamisított kóddal felcímkézett műanyag palackokkal, később pedig kiderült: szinte minden bolt gépeiben voltak ilyen palackok.

Az Abendzeitung München cikke szerint a rendőrség nagy értékű csalás gyanúja miatt indított nyomozást az ügyben. Úgy gondolják, a csalók egy magyarországi gyárban százezerszám gyártják a PET-palackokat, hiszen csak ilyen arányok mellett éri meg a ráfordítás. A palackok sosem kerülnek kereskedelmi forgalomba, egyszerűen felpakolják őket, és Münchenben bedobálják az üvegvisszaváltókba. A bedobott palackok száma alapján több tízezer euróval károsíthatták meg az érintett szupermarketeket.