Becsaphatták a bajai csalós videó készítőjét is

Vágólapra másolva!
Kőrös Gusztáv szerint eredetileg oktatóvideót forgattak a romák voksainak felvásárlásáról, nem nyilvánosságnak szánták a mobiltelefonnal felvett videót, amelyen a fideszes voksokért pénzt és tüzifát ígérnek egy szavazónak.
Vágólapra másolva!

A Demokratikus Koalíció (DK) nemrég lemondott politikusa az ATV Egyenes beszéd című műsorában hétfő este arról beszélt, hogy eredetileg oktatóvideónak szánták azt a videót, amellyel nemrég hamisan próbálták bebizonyítani, hogy választási csalás történt a bajai időközi választáson. Ezen az látszik, hogy egy közvetítő 200 ezer forintot ad át néhány helyi férfinak, és további pénzt meg tűzifát ígér nekik, ha ők és családtagjaik is a Fideszre szavaznak a bajai időközi választáson. Az állítólagos bajai választási csalásról szóló videót először a Hvg.hu közölte. Miután kiderült, hogy a felvétel nem valós, a portál főszerkesztője, Gavra Gábor lemondott tisztségéről.

Oktatóvideót forgattak

A felvétel készítésében közreműködő, solti kisebbségi önkormányzati elnök a műsorban elmondta, hogy a videó leforgatására Király Györgytől, az MSZP sporttagozátának alelnökétől kaptak felkérést. Kőrös a műsorban elmondta, hogy nem tudtak arról, hogy a felvételt nyilvános felhasználásra szánják, tudomásuk szerint az anyag oktatóvideó lett volna arról, hogy miként vásárol szavazatokat a Fidesz. Elmondása szerint úgy tudta, hogy a felvételt borsodi romáknak mutatják be azért, hogy azok ne hagyják magukat befolyásolni a választásokon.

A DK lemondott politikusa a műsorban elmondta, hogy a kész videót optikai lemezre írva adta át Dunaharasztin az MSZP Fejér megyei sporttagozatát vezető Károlyi Attilának két nappal azelőtt, hogy a Hvg.hu nyilvánosságra hozta a videót, mint bizonyítékot arra, hogy a Fidesz csalt a bajai időközi választásokon. A kisebbségi önkormányzati elnök szerint azt, hogy a felvételt nem széles nyilvánosság számára, a bajai választások manipulálására forgatták le egy mobiltelefonnal, térfigyelő kamerák és mobiltelefonos cellainformációk igazolják - hangzott el a műsorban. Kőrös Gusztáv a műsorban hangsúlyozta, hogy a rendőrség az üggyel kapcsolatban nem gyanúsítottként, hanem tanúként hallgatta ki.

A Fidesz bejelent, az MSZP perel

Az MSZP a tévéműsorban elhangzottakra reagálva azt közölte,az MSZP és Mesterházy Attila, a párt elnöke rágalmazásért és becsületsértésért jogi lépéseket tesz Kőrös Gusztávval szemben. Az MSZP elnöke többször kijelentette, hogy sem a szocialista pártnak, sem egyetlen politikusának nincs köze a bajai választással kapcsolatos videó elkészültéhez. A Fidesz az MTI szerint már postázta a rendőrségnek a hamis vád miatti bejelentését az álvideó ügyében. Azért bejelentéssel éltek, mert feljelentést csak az alapeljárást folytató rendőrhatóság tehet.

Hétfő este a Fidesz és a KDNP a büntető törvénykönyv olyan szigorítását indítványozták, amelynek értelmében akár három év szabadságvesztés is járhat hamis videofelvételek készítéséért és publikálásáért.