A Fidesz új Jolly Jokert talált

Vágólapra másolva!
A számoké lesz a főszerep a parlament eheti háromnapos ülésén, a képviselők ugyanis folytatják a költségvetés tárgyalását, emellett hat órában vitatkozhatnak a jövő évi adótörvényekről is. Az ellenzék a földbérletpályázatokkal próbálja szorongatni a kormányt, a Fidesz viszont új témával vág vissza: a rezsicsökkentés helyett ezen a héten a bajai videó lesz a Jolly Joker. A hét parlamenti legjei.
Vágólapra másolva!

A leghosszabb szócsaták

Háromnapos ülést tart a héten a parlament, de a keddet és a szerdát inkább csak a számfetisisztáknak ajánljuk. Kedden a képviselők elkezdik tárgyalni az adótörvényeket összesen hatórás időkeretben, majd levezetésképpen ezután és szerdán is folytatják a múlt csütörtökön elkezdett vitát a jövő évi költségvetésről: a fideszeseknek még több mint kétszáz, de a szocialistáknak is több mint száz percük maradt, hogy elmondják a véleményüket a költségvetés alapelveiről és esetleges kockázatairól. A múlt heti felszólalások közül a legérdekesebb az volt, amikor a KDNP-s Seszták Miklós véletlenül elszólta magát a jövő évi választások időpontjáról, remélhetőleg ezen a héten is kiderülnek majd hasonlóan érdekes információk.

A legnagyobb kiigazítás

Néhány nappal ezelőtt Áder János visszaküldte a parlamentnek a hegyközségi törvényt, így a képviselők kénytelen most kiigazítani és újra megszavazni a javaslatot. Az államfő szerint a korábban elfogadott jogszabály nem határozza meg pontosan, hogy a Hegyközségek Nemzeti Tanácsa hogyan kezelje a szőlősgazdák és a borászok adatait. A most beterjesztett zárószavazás előtti módosító indítvány már a köztársasági elnök észrevételeinek megfelelően felsorolja, hogy a tanács a hegyközség tagjainak mely adatait kezelheti, és azt is, hogy az adatkezelésre a tagsági jogviszony megszűnését követő ötödik év végéig van lehetőség. Áder János ezek után nyugodt szívvel aláírhatja majd a törvényt.

A legújabb Jolly Joker

A rezsicsökkentés szüntelen ismételgetése után egy új Jolly Jokert talált a Fidesz ezen a héten. A rezsiharc és a rezsicsökkentés ugyanis hosszú hetek óta először még egy árva kormánypárti kérdésben sem szerepel, ehelyett a kormánypártiak előszeretettel foglalkoznak a hamis bajai videóval, amely rejtélyes módon készült, és aztán szintén rejtélyes módon az MSZP-székházba került. A fideszes Gulyás Gergely interpellációt is benyújtott a belügyminiszternek erről ("Hova vezetnek a bajai videó szálai?"), így biztosak lehetünk abban, hogy hétfőn sokszor hangzik el a vád, hogy a szocialisták "megengedhetetlen módszerrel akarták lejáratni a politikai ellenfeleiket".

A legnagyobb háborgás

A szocialista Harangozó Gábor nem nyugszik, egyenesen a miniszterelnöknek szeretne háborogni, hogy a kormánypártok - a ciklusban nem először és valószínűleg nem is utoljára - elutasítottak egy ellenzéki kezdeményezést ("Miért utasították el hamis indokkal kezdeményezésünket?"). Az MSZP az állami földbérletpályázatokat kivizsgálására állított volna fel bizottságot, még a Jobbik is támogatta a kezdeményezést, de a Fidesz meghiúsította a nagy ellenzéki vizsgálódást.

Az MSZP-sek szerint gyanús, hogy a pályázati kiírással szemben sok esetben nem helyben lakó állattartók nyertek földbérletet, hanem egy jól körülírható érdekkör, például mezőgazdasági tapasztalat nélküli műkörmösök, benzinkutasok. A szocialisták feljelentést is tettek, de a rendőrség elutasította azt. A Fideszes Font Sándor szerint a felvetődött kérdések interpellációkkal is tisztázhatók, ráadásul a mezőgazdasági bizottság albizottsága kétszer is napirendjére tűzte a földbérletek ügyét - ezt az indokot ismétli majd el feltehetőleg valamelyik kormánytag is most. A földbérletek ügye nemcsak az MSZP-nek, hanem a Jobbiknak is fontos, Magyar Zoltán is ezzel a témával próbálja szorongatni a kormányt ("Megyei NFA vezetőknek állami földben jár a végkielégítés?").

A legnagyobb felelőskeresés

Az ellenzék egyik legfőbb dolga a parlamentben a felelősök keresése, ha egy kormány nem teljesíti valamelyik ígéretét. Más kérdés, hogy mennyi esély van az érdemi válaszra. Az MSZP-s Simon Gábor azt szeretné megtudni, hogy lesz a valamilyen következménye annak, hogy a kormányzati kommunikációban kiemelten kezelt ócsai lakópark nagyrészt még mindig üresen áll. Az LMP-s Szél Bernadett viszont egy 2003-as ügyet szeretne feleleveníteni, Szél az emlékezetes 2003-as paksi balesetről és következményeiről kérdezi a miniszterelnököt ("Ki fizetett és mennyit a mai napig a 2003-as paksi baleset miatt?").

A legjobban kampányoló képviselő

Ezen a héten a fideszes Vitányi István indította be a kampányrakétáját. A berettyóújfalui képviselő egy olyan választókerületét érintő kérdést tesz fel, amelyre a kormányzati pozitív válasz persze borítékolható. Vitányi a Debrecen-Nagyvárad vasútvonal felújításáról érdeklődik ("Mikor kerül sor a Debrecen-Nagyvárad közötti vasútvonal felújítására?"), pedig ha olvasná a helyi lapokat, rögtön tudná a választ. A Dehir.hu például hetekkel ezelőtt megírta, hogy a két város közötti nagyjából 50 kilométeres szakasz felújításának és a hiányzó 6 kilométeres szakasznak a megépítése is szerepel Debrecen innovációs gazdaságfejlesztési programjában, vagyis a 2014-2020-as uniós támogatási ciklusban EU-s pénzből biztosan elkészül a vasútvonal. Persze nem árt, ha ezt egy államtitkár is elmondja, és így legalább lesz mit felrakni a képviselő úr honlapjára.