Hiába nyerte meg a választást, a pártja elküldené

Vágólapra másolva!
Lemondásra szólította fel vasárnap este Bohuslav Sobotkát, a Cseh Szociáldemokrata Párt elnökét a párt szűkebb vezetése - jelentette a cseh közszolgálati hírtelevízió. A szociáldemokraták ugyan megnyerték a választást, de az elnökség ennél jobb eredményre számított. A pártelnök közölte, nem fogadja el a döntést, marad a posztján.
Vágólapra másolva!

A Cseh Szociáldemokrata Párt (CSSD) elnökségének döntése azon alapul, hogy bár a CSSD megnyerte a hét végi előrehozott képviselőházi választást, eredménye jóval gyengébb volt a vártnál. A CSSD elnöksége határozatban felszólította Bohuslav Sobotkát, hogy lépjen vissza a párt azon bizottságából, amely az új kormány létrehozásáról fog tárgyalásokat folytatni. Helyi megfigyelők szerint ez egyenlő a lemondásra való felszólítással.

"Az elnökség felszólítását nem fogadom el. Nem mondok le. Elnöki mandátumomat a párt központi bizottságától és a kongresszustól kaptam. Előttük vállalom a felelősséget" - nyilatkozta az ülés után Sobotka újságíróknak. Kérdésekre nem válaszolt, majd elhagyta a pártközpontot.

A felhívás mögött állítólag a szociáldemokrata párt Milos Zeman államfőhöz közeli szárnya áll. Ezt erősíti Milos Zeman vasárnapi nyilatkozata is. "A gyenge választási eredmény következtében Bohuslav Sobotkának, a CSSD elnökének le kellene mondania" - mondta Zeman a Tyden című társadalompolitikai hetilap internetes hírportálának. Zeman azt mondta, kivárja, amíg a szociáldemokrata párt javaslatot tesz arra, kit bízzon meg a kormányalakítással. A Tyden szerint az interjú délután készült, amikor még nem volt ismert, mi várható a CSSD szűkebb elnökségi ülésén.

A prágai média úgy tudja, hogy Michal Hasek, a CSSD alelnöke szombaton este titokban találkozott Milos Zeman államfővel. Zeman és Hasek ezt tagadja. "A szociáldemokrata párt elnöksége lemondásra szólította fel Sobotkát, mert a párt a rendszerváltás utáni leggyengébb választási eredményét érte el" - nyilatkozta a sajtóértekezleten Hasek. "A választási eredményéért a pártelnök politikai felelősséget visel" - szögezte le. Hasek elmondta, hogy a pártelnökség új tárgyalóbizottságot választott, amelyet ő vezet.

"A szociáldemokrata párt lépései bizonytalanná teszik a belpolitikai helyzetet Csehországban" - reagált a történtekre Andrej Babis, a választáson a második helyen végzett IGEN (ANO) mozgalom elnöke. Szerinte a történtek nemcsak a szociáldemokratáknak, hanem az országnak is ártanak.