A vasárnap egy órával hosszabb lesz

Vágólapra másolva!
A következő vasárnap hajnalban kell egy órával visszaállítani az órákat. Az ország áttér a téli időszámításra.
Vágólapra másolva!

Október 27-én, vasárnap hajnali háromkor egy órával kell visszaállítani az órákat, ezzel visszatérünk időzónánk alap időszámítására.

A MAVIR Magyar Villamosenergia-ipari Átviteli Rendszerirányító Zrt. adatai szerint az órák tavasszal történő előre állítása jelentős megtakarítást - 120 gigawattóra energiát - eredményez. Ez egy nagyváros, azaz mintegy 30-40 ezer háztartás éves fogyasztásának felel meg. A világos órák ugyanis így jobban igazodnak az ébrenlét időszakához. Ősszel, az órák visszaállítása után ugyan hamarabb sötétedik, de ezt összevetve azzal az időponttal, amikor a családok jellemzően hazaérkeznek, ismét kisebb a különbség.

A MÁV pénteki közleménye szerint azokat a vonatokat, amelyek vasárnap hajnali három óra előtt a célállomásukra érnek, nem érinti a változás, azonban 3 belföldi és 11 nemzetközi vonat esetében érdemes lesz tájékozódni az indulás előtt a pontos közlekedési rendről. Belföldön egy Kiskunhalasról Kőbánya-Kispestre, egy Debrecenből Budapestre és egy Lajosmizséről Budapestre közlekedő vonat az érintett. Nemzetközi viszonylatban egy-egy Budapestről Zürichbe, Münchenbe, Bukarestbe, Berlinbe és Moszkvába induló vonat, valamint ezek Budapestre érkező vonatpárjai, és egy Belgrádból érkező nemzetközi gyorsvonat közlekedik az óraátállítás ideje alatt.