Egy tanulóvezető a korrupció elleni háború első hőse

Egy tanulóvezető a korrupció elleni háború első hőse, illusztráció
Vágólapra másolva!
A kormány háborút hirdetett a korrupció ellen, de a látványos ütközetek egyelőre elmaradtak. A visszaélések bejelentésére szolgáló e-mail címekre egyelőre főleg levélszemét és hirdetés futott be. Civilekhez sokkal szívesebben fordulnak a korrupció áldozatai, már egy megnyert csata is van, és volt, aki sikerdíjat is kapott egy leleplezésért.
Vágólapra másolva!

Az élelmiszeripar történetének addigi legnagyobb bírságát szabta ki 2010-ben a Gazdasági Versenyhivatal tizenhat malomipari vállalkozásra. A 2008-ban induló történet azonban nem is a 2,3 milliárdos rekordbüntetés miatt maradt emlékezetes, hanem mert az egyik érintett cég korábbi vezetője dobta fel a GVH-nál a piacot felosztó cégeket, köztük egykori munkahelyét is. Ezután elmondása szerint rendszeresen kapott fenyegetéseket, vonalas és kaputelefonját is ki kellett köttetnie az éjszakai zaklatások miatt.

Ilyen filmbe illő történetet azóta sem hallottunk korrupciós bejelentésekről, pedig újabban már nem csak a GVH-nál lehet jelentkezni egy-egy sztorival. A kormányzati portálon némi keresgélés után például rögtön két e-mail címet is találhatunk, amelyről első pillantásra is nyilvánvaló, hogy milyen típusú leveleket várnak oda. A Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium oldalán a [email protected], míg a Nemzeti Fejlesztési Minisztériumnál a [email protected] kínálja magát azoknak, akik tudnak valamilyen megvesztegetési ügyről.

Korrupció helyett hirdetés és spam

Más kérdés, hogy nem feltétlenül a kormányzatnál akar kopogtatni, aki ilyesmin töri a fejét, legalábbis az Origo által lekért adatok alapján. Az NFM szerint az e-mail címet márciusban hozták létre, az új korrupcióellenes kormányzati program részeként (a program lényegéről itt olvashat). Az NFM eddig 25 e-mailt kapott a címre, "ezek ötöde technikai jellegű belső tájékoztatás vagy hirdetés, spam volt". Az érdemibb megkeresések nem közvetlenül a minisztériumra, annak belső működésére vagy hatáskörére vonatkoztak, inkább panaszbejelentések voltak. Volt, aki a gázpalackokat drágállotta, másnak az nem tetszett, hogy a szobafestő nem adott számlát, de a trafikok működését is kifogásolták, ez utóbbiról azonban sajnos nem árult el többet a minisztérium.

"A levelek egyetlen esetben sem utaltak bűncselekmény megalapozott gyanújára, nem jeleztek megvesztegetési kísérletet vagy befolyásolási anomáliát, intézkedést tehát nem igényeltek" – írta a minisztérium. Az őket megkeresők döntő többsége egyébként magánember volt, kivéve persze a spameket és egy jogvédő iroda bemutatkozó jelentkezését. Mondjuk valószínűleg az is sokakat elriasztott, hogy ez a bejelentőrendszer még nem névtelen.

A KIM-nél még ennél is kevésbé lehet izgalmas a drót végén ülő, úgynevezett integritásfelelős dolga. A tárca eddig három bejelentést kapott, egyet egy magánszemélytől, egyet egy civil szervezettől, a harmadikat pedig egy bloggertől, de sajnos azt nem tudtuk meg, hogy pontosan kiktől. A tárca szerint egyik bejelentő sem állította, hogy őt korrumpálni próbálták, vagy ő korrumpálni próbált volna, inkább olyan visszásságokra hívták fel a figyelmet, amelyeknél "legfeljebb csak feltételezhető, hogy korrupció állhat a hátterükben". Személyes érintettségre csak egyikük hivatkozott.

A minisztérium feladata – csakúgy, mint az NFM-é – csak saját magára, és az általa felügyelt intézményekre terjed ki. "A három bejelentés közül kettő más szerv hatáskörébe tartozott, és így áttételre került, egynek a kivizsgálása pedig jelenleg is folyamatban van" – írták, konkrétumokat viszont nem árultak el.

Ahol lelkesen jelentünk fel

Sokkal lelkesebb viszont a leleplezni vágyó magyar, ha civilekhez fordulhat. A Transparency Internationalhez (TI) tavaly július és ez év június vége között 203 bejelentés érkezett. Azt nem tartják nyilván, hogy ezek közül mennyi volt a magánszemély, mennyi a cég vagy a közintézmény, az viszont biztos, hogy a feljelentők között nem volt olyan, aki azért háborgott volna, mert őt akarták megvesztegetni.

Más kérdés, hogy a Transparency mit tudott tenni a bejelentésekkel. Ha gyanús, hogy tényleg korrupcióról lehet szó, akkor további információt kérnek a bejelentőtől, majd segítenek neki felvenni a kapcsolatot a megfelelő hatóságokkal. Emellett jogi tanácsadást és ingyenes ügyvédi segítséget is nyújtanak, ha kell, vagy keresnek egy oknyomozó újságírót, "aki több részletre deríthet fény az üggyel kapcsolatban, és egy cikk formájában hívja fel a figyelmet az ügyre".

A hozzájuk érkező bejelentéseknek egyébként körülbelül a harmada az érdemi, ráadásul ha indul is nyomozás, az esetek egy része bizonyítékok hiányában elakad. "Más esetekben nyilvános adatigényléskor kiderül, hogy mégsem állapítható meg korrupció, máskor pedig nem férünk hozzá ezekhez az adatokhoz."

Sikersztoriként mindenesetre nem valami milliárdos ügyet, hanem egy jogosítványt szerző fiatal történetét kaptuk meg a Transparencytől. Eszerint a tanulóvezető azzal jelentkezett náluk, hogy 25 ezer forinttal kellene megvesztegetnie a vizsgabiztosát. A TI értesítette az illetékes kispesti rendőrséget, és közösen csaptak le a korrupt vizsgabiztosra, a bankjegyeket megjelölték, a rajtaütést videofelvétel is megörökítette, a bejelentő pedig visszakapta a pénzét.

A korrupció láthatatlan ellenségei

Mindeközben a GVH-nál is megmaradt a lehetőség, hogy a korrupcióként is tekinthető kartelleket névtelenül bejelentse valaki. Az úgynevezett közbeszerzési kartellekkel kapcsolatosan, vagyis amikor az állami megrendeléseket osztják le egymás között a cégek, a GVH 2008 és 2012 között 54 bejelentést kapott. Ebből 44-nél eleve azt állapították meg, hogy nem volt törvénysértés, ötnél pedig elindult a vizsgálat. Négy ügy "a jogsértés hiányának megállapításával" zárult, egy eljárás pedig még folyik.

A versenyhivatal dönthet egyébként úgy, hogy az önmagát is feldobó cégre egyáltalán nem szab ki pénzbírságot, vagy elengedi egy részét. Emellett a bejelentőnek informátori díj is járhat, ez az ügyben kiszabott teljes bírságösszeg egy százaléka, de legfeljebb 50 millió forint lehet.

A GVH 11 eljárásban volt eddig engedékeny. A 2010 áprilisától élő informátori díjat pedig szintén odaadták már valakinek, de mivel "az érintett ügyek részben még folyamatban vannak, valamint a bejelentők és informátorok védelme miatt ezekről az ügyekről részletes információkat nem áll módunkban adni".