Egy plüssmajom volt a dömösi gázolás előfutára

Dömös,gázolás,szándékos,alpolgármester,parkolási cég, parkolás, bérlet
Vágólapra másolva!
Minden hájjal megkent vállalkozó? Az anyagi csőd ellen kétségbeesetten küzdő beteg? Valószínűleg mindkettőből volt abban a dömösi férfiban, aki hónapok óta tartó háborúját azzal fejezte be, hogy autójával egyszerűen nekihajtott a helyi alpolgármesternek. Kiborított sóderrel, bozótkivágással és plüssmajommal fűszerezett harc egy parkolóért a Dunakanyarban.
Vágólapra másolva!

Szívbeteg, leszázalékolt férfi, akinek az utolsó esélyt jelentette a szerényen jövedelmező parkoló üzemeltetése, de a bosszúra éhes dömösi polgármester még ezt is elvette tőle. Agresszív, fenyegetőző betelepülő, aki hétköznap a lábát lógatta, hétvégén meg bezsebelt a parkoló autósoktól 300 ezer forintot, ha meg nagyon unatkozott, akkor vízipisztollyal lövöldözött a polgármesterre. Ritkán találkozunk olyan esettel, hogy egy emberről egymásnak ennyire ellentmondó véleménnyel legyenek ismerősei. K. László, a dömösi alpolgármestert és segítőjét vasárnap elgázoló vállalkozó azonban alaposan megosztja a helyieket.

Dömös polgármestere, Novák Lajos hétfőn közölte, hogy egy helyi vállalkozó, akivel az önkormányzat korábban felmondta a fizetős parkoló üzemeltetéséről szóló szerződést, egy szóváltás után beült a kocsijába, gázt adott, felhajtott egy füves területre, és vitapartnerét olyan erővel ütötte el, hogy a feje betörte a szélvédőt, a lábai is megsérültek, a munkáját segítő városházi alkalmazott pedig átrepült a motorháztetőn. Az esetről felvételt készített a térfigyelő kamera, ebből egy kisebb részletet nyilvánosságra is hozott a rendőrség.

Az előzményekről Novák hétfői sajtótájékoztatója után annyit lehetett tudni, hogy a településhez közeli Rám-szakadékhoz érkező turisták autóinak parkolását és őrzését felügyelte korábban K. László, aki Novák szerint nem vette tudomásul, hogy szerződést bontottak vele, és továbbra is díjat próbált szedni a községháza előtti parkolóban.

Parkolóóra Dömösön Fotó: Hajdú D. András - Origo

A Dunakanyarban fekvő településhez festői út vezet, amely most még hangulatosabb az utat két oldalról szegélyező, ezernyi színben pompázó erdőtől. Szinte sajnáltuk, hogy a több mint húszfokos október végi, napsütéses időben nem valami vidámabb témával kell felkeresnünk Dömöst. A tragikus történettől két táborra szakadt a falu: akik kedvelik a polgármestert, azok nem kedvelik a vállalkozót, akik szerint pedig Novák Lajos maga az ördög, azok áldott emberként beszélnek K. Lászlóról.

A közellenség

Egy állítása szerint őslakos dömösiről - aki korábban a képviselőtestület tagja volt - hamar kiderült például, hogy szívén viseli a vállalkozó sorsát, mert állítólag mindkettőjüket közellenségként kezelik a helyiek. Ez indította arra, hogy segítse az 59 éves, korábban buszsofőrként dolgozó K. Lászlót, aki szerinte jó szándékú, bár kicsit csövesnek néz ki, szív- és cukorbeteg, leszázalékolták. Anyagi helyzete nem volt túl rózsás, ezért tavaly júniusban - utolsó lehetőségként - belevágott a parkolási üzletbe.

Ez azonban nem váltotta be a reményeit, november után már nem is tudta kifizetni az önkormányzatnak a szerződésben szereplő havi 100 ezer forintot. Ezért kikapcsolták nála a vizet, az áramot, élettársát pedig kirúgták a helyi postáról (a férfi szerint a polgármester közbenjárásával), így semmi jövedelmük nem volt - állította.

Idén nyáron új képviselőtestület ült össze Dömösön, Novák Lajos polgármester pedig szerinte rászállt mindenkire, akinek bármi köze volt a korábbihoz. Mivel K.-val a korábbi testület kötött szerződést, szerinte a polgármesternek ennyi bőven elég volt, hogy "alányúljon, ahol tud". Vita vitát követett, volt birtokvédelmi határozat, a rendőrség kölcsönös kihívása a másikra, minden fronton ment a harc az önkormányzat és a vállalkozó között, a történet vége pedig már ismert: K. László előzetesben van a Gyorskocsi utcában, az alpolgármester pedig kórházban fekszik.

Beragadt a lába a pedáloknál, hirtelen rosszul lett a kormány mögött, azért rántotta félre a kormányt, elborult egy pillanatra az elméje, és azt sem tudta, mit csinál - ezekkel magyarázta a vasárnap történteket a volt képviselőtestületi tag, és egy Gábor nevű férfi, aki - állítása szerint - régóta barátja a vállalkozónak, és a parkolás szervezésén is együtt dolgoztak. Gábor szerint, amikor K. László vitte a parkolót, mosolyogva érkeztek, és mosolyogva távoztak a turisták. A férfi egy ponton a könnyeivel küszködve mesélt arról, hogy mióta haragban áll a polgármesterrel - aki a fizetős parkolót becsmérlő szórólapokat osztogat munkatársaival az ide érkezőknek - rossz a kedvük a korábban boldog turistáknak.

Kezdett úgy tűnni, hogy egy szerencsétlen, megtört férfi szájából vették ki a kenyeret, aki provokáció hatására gázolt el két férfit. De mikor járni kezdtük a dömösi utcákat, a helyieket nem kellett nagyon unszolni, hogy beszéljenek K.-ról, beszámolóik pedig teljesen más képet festettek a vállalkozóról.

Novák Lajos polgármester Fotó: Hajdú D. András - Origo

Táblás majom

"Agresszív állat, aki a fél falut megfenyegette már", "a parkoló bevételei az önkormányzatot illették volna, jól megszedte magát, vissza meg semmit nem fizetett", "az élettársa olyan mogorva volt a postán, hogy nem mertek bemenni az emberek levelet feladni" - mesélték a kocsma előtt ácsorgók, a szomszédjai és egy munkából hazafelé tartó középkorú nő. Kedvenc történetünk mégis az, amely szerint állítólag egyszer egy hatalmas plüssmajmot feszített ki a községháza előtt, a figura nyakába pedig egy táblát akasztott, "Én vagyok a polgármester" felirattal.

Novák Lajos polgármester pedig azt mondta, hogy az új képviselőtestület felállásakor derült ki, hogy a vállalkozónak 1,3 millió forint tartozása van, ezért felszólító levelet küldtek neki, majd felmondták a szerződést. Ez azonban Novák szerint nem akadályozta meg abban, hogy tovább szedje a pénzt a parkoló autósoktól. Az önkormányzat úgy próbált ennek véget vetni, hogy sódert öntött a parkoló bejáratához, erre K. László állítólag stílfűrésszel vágott ki két bokrot, és ott vezette be az autókat.

A parkolás ingyenes

A férfi háza egy játszótérrel szemben áll, a gyékénykerítésen belül két büféskocsi parkol. A helyiek szerint az autók őrzésén kívül kávét, üdítőt is árult a turistáknak, sőt a tervei között szerepelt, hogy bolhapiacot nyit a községháza előtt, erre azonban végül nem kapott engedélyt. Élettársa otthon volt, azonban amint meghallotta, hogy újságírók vagyunk, hátat fordított, és visszament a házba.

K. háza Fotó: Hajdú D. András - Origo

A helyiek többsége szerint akármi miatt is volt a vita, és akárkinek is van igaza, ennek nem lett volna szabad megtörténnie. "Mi van, ha pont a gyerekem kerékpározik arra, vagy átszalad az úton egy kisgyerek? Őket is elsodorja" - kérdezte az egyik, utcán ácsorgó férfi.

A település rengeteg házán kint van az eladó tábla, az árak nyomottak, munkát alig lehet találni. A kitörési pont egyértelműen az idegenforgalom, K. László is ebben láthatta meg a lehetőséget, amikor bérbe vette a parkolót. A turisták, kirándulók folyamatosan érkeztek kedden Dömösre, a parkoló félig tele lett délutánra. A parkolóórára most feliratot ragasztott az önkormányzat: "A parkolás ingyenes".