Rémálom lesz közlekedni a fővárosban délután

Vágólapra másolva!
Szerda délután kocsival biztosan nem lehet majd megmozdulni a fővárosban. Az ünnepi rendezvények és tüntetések miatt számos járat nem, vagy csak rövidített, módosított útvonalon közlekedik. Térképen mutatjuk az érintett helyszíneket.
Vágólapra másolva!

A Kossuth tér felújítása miatt a Hősök terén tartják az idei október 23-i állami ünnepségeket a fővárosban. Délután háromkor az Andrássy úton a Terror Házánál ünnepi gyertyagyújtás következik, majd négy órakor a Hősök terén Orbán Viktor miniszterelnök mond beszédet.

Akik a Békemenettel szeretnének vonulni, azoknak sem kell félniük, hogy lemaradnak Orbán Viktor beszédéről. A jobboldali kötődésű Civil Összefogás Fórum által szervezett felvonulás a budai Bem-szobortól indul 14 órakor, és a Margit híd, Szent István körút, Nyugati tér, Teréz körút, Oktogon, Andrássy út útvonalon a Hősök terére tart.

A baloldal az idén Budán demonstrál. 14 órakor kezdődik a Műegyetemnél a nagyszabású tüntetés, amelyen az MSZP és az Együtt-PM mellett részt vesz a Demokratikus Koalíció, illetve több kisebb párt vezetője is. A tervek szerint öt-öt percben felszólal Mesterházy Attila, Bajnai Gordon, Gyurcsány Ferenc, Fodor Gábor, Bokros Lajos és Ungár Klára is.

Az Együtthöz tartozó Szolidaritás, amely a múltkori rendezvényén ledöntötte Orbán Viktor szobrát, már délben gyülekezik a Széchenyi téren (a volt Roosevelt téren).

A Jobbik minden pártnál korábban kezdi majd a megemlékezést. Fél kettőkor a Kossuth téri Vidékfejlesztési Minisztériumnál kezdődik a program. A Vértanúk teréről a résztvevők traktoros felvezetéssel átvonulnak a Deák térre, ahol 15 órakor a Jobbik vezetői, például Vona Gábor és Z. Kárpát Dániel mellett fel fog szólalni Robert Winnicki, a lengyel Nemzeti Mozgalom vezetője is.

Térkép az október 23-i megemlékezésekről és tüntetésekről Forrás: Origo

A BKK a rengeteg ünnepi rendezvény miatt arra figyelmeztet, hogy számos járat nem, vagy csak rövidített, módosított útvonalon közlekedik szerdán. Egyebek mellett nem lehet majd közlekedni időszakosan a Dózsa György út Szondi utca és Városligeti fasor közti részén, a Széchenyi tér, Lánchíd, Clark Ádám tér, Lánchíd utca, Apród utca, Döbrentei tér, Szent Gellért rakpart, Szent Gellért tér, Budafoki út, Egry József utca, Műegyetem útvonalon, a Bem József tér, Bem rakpart, Margit hídi felhajtó, Margit híd, Nagykörút, Oktogon útvonalon, a Vértanúk terén, a Bajcsy-Zsilinszky úton és a Deák Ferenc térnél sem.

A korlátozások miatt több felszíni és felszín alatti járat menetrendje is módosul. A kisföldalatti Oktogon és Széchenyi fürdő közötti állomásait szakaszosan lezárhatják dél és este 8 között. Ezenkívül elterelt, rövidített útvonalon, vagy két szakaszon közlekednek egyes időszakokban egyebek mellett a 2-es villamospótlók, a 7-es buszcsalád járatai, a 9-es, a 16-os, a 20E, a 30-as, 30A és 230-as, a 86-os, a 105-ös, a 115-ös, a 133E és 233E buszok, a 18-as, a 19-es, a 41-es, a 47-es és 49-es villamosok, és a 70-es, a 72-es, a 73-as, a 75-ös, a 76-os és 78-as trolik és a 979-es éjszakai busz. A járatok pontos menetrendjéről a BKK honlapja ad tájékoztatást.