Akár életfogytiglant is kaphat a hummeres gázoló

Vágólapra másolva!
Súlyos börtönbüntetéssel kell szembenéznie annak az osztrák férfinek, aki tavaly októberben Hummer terepjárójával halálra gázolt egy rendőrmotorost. A kábítószer-problémák miatt többszörösen büntetett Thomas B. tárgyalása kedden kezdődik a Szegedi Törvényszéken.
Vágólapra másolva!

Hivatalos személy ellen elkövetett emberölés bűntette, intézkedést végrehajtó rendőr sérelmére, felfegyverkezve, folytatólagosan elkövetett hivatalos személy elleni erőszak bűntette és közúti veszélyeztetés bűntette – ezekkel a vádakkal kell szembenéznie kedden a Szegedi Törvényszék előtt Thomas B.-nek, aki 2012. októberében a Makó mellett található Apátfalván óriási Hummer terepjárójával halálra gázolt egy rendőrjárőrt.

Az osztrák hummeres férfi egy baráti társasággal - három másik Hummer terepjáróból álló konvojjal - egy romániai túráról tartott hazafelé, mikor a határ után gyorshajtás miatt lekapcsolták. Az osztrák Thomas B.-nek nem tetszett, hogy meg akarják bírságolni, ezért elhajtott. A civil rendőrautó utána eredt, és erősítést kért. Ekkor jelent meg két motoros rendőr. A rendőrök megpróbálták feltartóztatni a terepjárót, de az ráhúzta kocsiját a mellé érkező motorosra.

A másik motoros rendőr ezután megelőzte a terepjárót, és egy kereszteződésnél letámasztotta a járművét, mert meg akarta állítani a Hummert. A konvoj meg is állt, de aztán álló helyzetből Thomas B. gázt adott, és elütötte a rendőrt, aki olyan súlyosan megsérült, hogy a kórházba szállítás közben meghalt. (Az esetről az osztrák Kurier tett közzé megrázó felvételt.) A másik motoros rendőr és a civil rendőrautóban ülő társa ezután fel akarta tartóztatni a gázolót, aki azonban nem szállt ki járművéből. A kocsi kerekére már az üldözés közben is leadtak lövéseket, és ekkor is rálőttek a járműre. A sofőrt négy lövés eltalálta, súlyos, de nem életveszélyes sérüléseket szenvedett.

A gázolás után a férfit 10-15 perc dulakodás után tudta legyűrni két rendőr és egy helyi férfi. Az ügyészség szerint a Hummer terepjáróban csak egy ember ült. A társaság az interneten szerveződött, laza ismeretség volt köztük, csak az autóik kötötték össze őket. A rendőrség a másik három sofőrt a kihallgatások után elengedte. Átvizsgálták mind a négy terepjárót, de csak a gyanúsított autójában és szervezetében találtak kábítószert.

A férfi valószínűleg nem csak alkalmanként fogyasztott kábítószert, ugyanis az eset után nem csak lőtt sebeinek kezelésével, hanem elvonási tüneteivel is küzdenie kellett az orvosainak. Thomas B. a Blikk szerint pszichésen instabil volt, így a legszigorúbb biztonsági intézkedések mellett nyugtatókat is kapott.

Thomas Robert B. nem volt ismeretlen a hatóságok számára. Korábban 28 alkalommal került összetűzésbe a törvénnyel, többi között hivatalos személy elleni erőszak és fegyveres rablás miatt. Tavaly ellátogatottunk a férfi Salzburg melletti szülőfalujába is, ahol Thomas B.-t egy derék, segítőkész embernek ismerik.