Nagyokat ígérgető Mesterházyval újult meg az MSZP

MSZP kongresszus, Mesterházy Attila
Vágólapra másolva!
Álarcos fiatalokkal, akciófilmbe illő videókkal és a kormányt elítélő beszédekkel kezdték a szocialisták a kongresszusukat, amelyen később a választási programjukat és listáikat nagy többséggel, vita nélkül fogadták el. A kongresszuson Mesterházy Attila kétpercenként ígért valamit: munkát, kenyeret, ingyenes felsőoktatást, a gyermekéhezés megszüntetését és persze nyugdíjemelést, illetve Horn Gyula-bérletet. A pártelnök kijelentette: az új MSZP készen áll, hogy leváltsa a jelenleg kormányzó bűnbandát, az "Orbán-klánt".
Vágólapra másolva!

Akik azt hiszik, hogy még mindig úgy zajlik egy MSZP-s kongresszus, hogy idős és idősebb szocialisták órákig hallgatnak beszédeket, szavaznak, majd eléneklik az Internacionálét, nagyon tévednek. Az MSZP kongresszusa manapság jobban hasonlít egy elektronikus zenei koncertre, ahol a dübörgéstől a mellette ülő hangját se hallja az ember, és másodpercenként új hatások érik a résztvevőket.

A szocialisták kongresszusát azért hívták össze most szombatra, hogy a küldöttek szentesítsék a választási programjukat és listáikat (ebben a cikkünkben találja a listát, és az összeállítást övező vitákat), de az MSZP-sek a szavazások előtt egy modern, performanszokkal és akciófilmbe illő videókkal megspékelt show-t is kaptak a szervezőktől.

Mesterházy Attila mögé felállt a teljes MSZP-vezetés Fotó: Hajdú D. András - Origo


"Egy csapat vagyunk! - Új MSZP" - ez a felirat állt a kivetítőn, és ennek szellemében az új MSZP kongresszusa rendhagyó jelenettel indult. Percek alatt fekete ruhába és fehér álarcba öltözött fiatalok lepték el a budapesti SYMA-csarnokot, és fekete papírokat osztogattak, amelyen az állt: "hamarosan lehull az álarc". Közben a kivetítőn egy mozifilmtrailerhez hasonló videót vetítettek, amelyből hamarosan ki is derült, ki rejlik az álarc mögött: Orbán Viktor. Az eseménysortól nyilván lesokkolt szocialista küldöttek még pfújolni is elfelejtettek.

Le kell hulljon az álarc

A hatásos kezdés után Tóbiás József magyarázta meg a nap szocialista üzenetét: "2014-ben le kell hulljon az álarc, nem maradhat fönt mindaz, amit ez a kormány az elmúlt három és fél évben csinált". Ezután három pártvezető tartott rövid, pár perces videófilmmel kiegészített előadást "a trafikmutyiról, a nyugdíjlenyúlásról és a földmutyiról".

Látszott, hogy a szocialisták alaposan kitalálták az üzeneteket, hogy azok rövidek, viccesek és megjegyezhetőek legyenek. Harangozó Tamás frakcióvezető-helyettes például a trafikokkal kapcsolatban kijelentette: "őket a dohányon kívül semmi nem érdekli". A szocialista küldötteket ugyanakkor annyira megdöbbenthette ez az újfajta kongresszus, hogy többször tapsolni is elfelejtettek, így a hatásszüneteknél nagy csend támadt a csarnokban.

A szocialistáknál lehullt az álarc Orbán Viktorról Fotó: Hajdú D. András - Origo

A félórás felvezető után a bemondó a következőkkel hívta színpadra Mesterházy Attilát: "Az MSZP megújult, ez egy olyan párt, amely képes leváltani Orbán Viktor hazug rendszerét. Köszöntsék az MSZP új csapatkapitányát, Magyarország leendő miniszterelnökét". A piros nyakkendőt és öltönyt viselő pártelnök fel is pattant a színpadra, és papír nélkül vázolta fel, mit is szeretne az MSZP országgal kezdeni 2014-től.

Orbán erőszakos, háborúskodó

"Európa-ellenesség vagy európaiság, erőszak vagy józan ész, becstelenség vagy tisztesség, hatalomszeretet vagy a haza szeretete, lemaradás vagy haladás, élelem vagy nyugalom - erről szól a 2014-es választás" - kezdte Mesterházy, aki ötpercenként elismételte ezután különböző kifejezésekkel, hogy le kell váltani Orbán Viktor kormányát, mert visszaélt a kétharmados többségével. Orbánt az MSZP-elnöke egy alkalommal úgy jellemezte, "erőszakos, háborúskodó, önkényes, EU-ellenes", de a beszéd második felében megtudhattuk azt is, hogy milyen programot kínál ezzel szemben az MSZP.

"Munkát és kenyeret adunk mindenkinek, ez a baloldal víziója" - mondta Mesterházy, majd kifejtette, hogy a szocialisták öt társadalmi csoportra koncentrálnának a kormányzásuk során: a gyerekre, a nőkre, a munkavállalókra, a kis- és középvállalkozásokra és az idősekre. Mesterházy konkrét ígéretek is mondott beszédében, mivel kedvezne ezeknek a rétegeknek.

Röpködtek az ígéretek

"A bölcsődétől az egyetemig fejlesztjük az intézményeket, az ott dolgozók bérét" - ígért például fizetésemelést a pedagógusoknak, dajkáknak, egyetemi oktatóknak. Az egyetemekre készülő ifjúsággal is jó hírt közölt: "ha nyerünk, 2014 szeptemberétől garantálni fogjuk, hogy minden pontszámot elért fiatal tandíjmenetesen kezdhesse el a tanulmányait a felsőoktatásban".

Mesterházyt felháborítja az is, hogy az adatai szerint jelenleg félmillió gyerek éhezik az országában. "Kormányzásunk első évének végére megszüntetjük a gyermekéhezést" - jelentette ki, a kisgyereket nevelő vagy gyerekvállalásra készülő pároknak pedig azt ígérte: "eltöröljük a bölcsődei gondozási díjat, és bővítjük a bölcsődei és óvodai férőhelyeket".

Mesterházy ingyenes felsőoktatást, nyugdíjemelést és a gyermekéhezés eltörlését ígérte Fotó: Hajdú D. András - Origo

Az adókkal kapcsolatban szintén említett néhány konkrétumot. A szocialisták szolidaritási adót fognak kivetni, ami Mesterházy szerint azt jelenti majd, hogy "ha valaki milliókat keres egy évben, fizessen több adót". A nyugdíjasoknak pedig, akik között az MSZP a kutatások szerint a legnépszerűbb, a pártelnök azt ígérte, hogy elindítanak egy differenciált nyugdíjemelési programot, vagyis azoknak jobban emelik majd a nyugdíját, akik most kevesebbet kapnak. Emellett azt is megígérte Mesterházy, hogy az éhező nyugdíjasoknak ingyenes étkezést biztosít, és garantálja a ténylegesen ingyenes utazást 65 év felett. Ez utóbbit "Horn Gyula-bérletnek" nevezte.

Az Orbán-klán méltó kihívói

Mesterházy arról is beszélt, hogy az MSZP milyen forrásból kívánja fedezni az ígéreteit. Első dolguk lesz például átcsoportosítani a költségvetési pénzeket a következő módon: "a Fidesz a stadionépítési programra 200 milliárdot költ, az MSZP majd bölcsődét, óvodát, tornatermet épít. A kormány a focicsapatok támogatására 60 milliárdot költ, az MSZP tandíjmentes felsőoktatást kínál." Emellett persze pluszpénzt hoz majd a kiszámítható gazdaságpolitika, az uniós pénzek hatékony felhasználása, az adózási fegyelem erősítése és a korrupció visszaszorítása.

Modern kongresszust tartott az MSZP Fotó: Hajdú D. András - Origo

Mesterházy szerint azért kell az MSZP-nek kormányoznia 2014-től, mert "nem a külföld, hanem egy kollégiumi társaság és a barátai, az Orbán-klán szállta meg az országot". Mesterházy a klánba sorolta Orbán mellett Áder János államfőt, Kövér László házelnököt, Simicska Lajost, "az első számú oligarchát", Polt Péter legfőbb ügyészt, Szájer József EP-képviselőt, a feleségét, Handó Tündét, aki az Országos Bírósági Hivatalt vezeti, illetve Karas Mónikát, a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság vezetőjét.

Mesterházy szerint, ha a szocialisták győznek, nekik felelniük kell, "a bűnnek meglesz a büntetése, nem boszorkányüldözés lesz, nem egy párt fogja megmondani, ki bűnös, hanem a független magyar bíróság" - fogalmazott az elnök, akit a beszéde végén a színpadon körbevettek a pártvezetés tagjai. Az elnökséggel, illetve Szanyi Tiborral és Gurmai Zitával a háta mögött Mesterházy kijelentette: "az MSZP a legnagyobb, legszervezettebb ellenzéki párt, és méltó kihívója ennek a bűnbandának".

Gyors, vitamentes kongresszus volt

Mesterházy Attila a kongresszus után délután közölte, hogy a párt küldöttjei egyhangúlag elfogadták a választási programot, és a listák is nagy többséget kaptak (az EP-listát a szocialista küldöttek 86 százaléka támogatta, az országos listát pedig 82 százalék). A pártelnök azt is mondta, hogy a következő napokban három akciót indítanak el. Egy párbeszédsorozatot a civil, szakmai és szakszervezetekkel, a "Beszéljük meg!"-kampányt, amely lényegében arról szól, hogy mind a 106 választókerületben fórumot tartanak az MSZP-sek, illetve a "Fidesz igazi arca"-kampányt. Ez utóbbi év végéig tart, és a tényeket, illetve "a kormány hazugságait" veszi sorra. Az Origo kérdésére, hogy a kongresszuson elhangzott ígéreteket mennyire egyeztették az Együtt-PM-mel, Mesterházy azt mondta, hogy ez az MSZP kongresszusa volt, így nyilván az MSZP választási programját képezik az elhangzottak.

A listavezetők és követőik, neves hiányzók

Ahogy azt megírtuk, az országgyűlési listát Mesterházy Attila vezeti, őt Botka László választmányi elnök, Tóbiás József frakcióigazgató, Gúr Nándor alelnök és Harangozó Tamás frakcióvezető-helyettes követi. Mögöttük Molnár Zsolt budapesti pártelnök, Lukács Zoltán frakcióvezető-helyettes, Simon Gábor elnökhelyettes, Hiller István korábbi pártelnök és Kunhalmi Ágnes elnökségi tag következik. Az első húszban kapott helyet Velez Árpád pártigazgató, Szakács László elnöki kabinetvezető, Korózs Lajos, Bangóné Borbély Ildikó, Varga László, Tóth Bertalan és Demeter Márta elnökségi tag, Legény Zsolt, a szocialisták demokráciaközpontjának vezetője, Harangozó Gábor választmányi elnökhelyettes és Heringes Anita paksi MSZP-elnök.

A 151 névből álló listán nem szerepel a mostani szocialista frakció csaknem harmada, így például Lendvai Ildikó és Kovács László korábbi pártelnök és Lamperth Mónika sem, aki több tárcát is vezetett a szocialista kormányokban. Ők egyéniben sem indulnak, így biztosan nem lesznek tagjai a következő Országgyűlésnek.

Az EP-lista élén Szanyi Tibor, a párt elnökségi tagja áll, mögötte Ujhelyi István parlamenti alelnök, Gúr Roland brüsszeli delegációtitkár, Veres János korábbi pénzügyminiszter és Gurmai Zita EP-képviselő következik. A másik három jelenlegi szocialista EP-képviselő, Göncz Kinga, Herczog Edit és Tabajdi Csaba nincs a listán.