Fel, cigányok! - A romák emberi méltóságáért vonultak Budapesten

Vágólapra másolva!
A romák emberi méltóságáért és állampolgári jogaiért tartottak felvonulást nagyjából 2000 ember részvételével szombat délután Budapesten.
Vágólapra másolva!

Az Ide Tartozunk! roma közösségi hálózat által szervezett, Roma büszkeség napja elnevezésű rendezvény keretében tartott felvonulás a VIII. kerületi Mátyás térről indult. A felvonulás, a Roma March résztvevői érintették a II. János Pál pápa teret, majd rendőri felvezetéssel a Rákóczi úton a Blaha Lujza térre mentek.

A felvonulók közül többen cigány, magyar és uniós zászlót tartottak a kezükben. A tömeg többször a nemzetközi cigányság jelmondatát skandálta: "Opre Roma!" (Fel, cigányok!)

A felvonulást követően a felszólalók a roma összefogás szükségességét hangsúlyozták.

Setét Jenő, az Ide Tartozunk! roma közösségi hálózat aktivistája, a rendezvény főszervezője arról beszélt, hogy többi között azért szervezték meg a Roma büszkeség napját, mert az elmúlt években negatív közhangulat alakult ki a cigányokkal szemben, és ez - mint mondta - megbélyegezte a cigány embereket, és "kordonok közé szorította" őket.

A tavaly augusztusi romaellenes devecseri tüntetés ügyében megszüntetett nyomozással kapcsolatban Setét Jenő azt mondta: úgy tűnik, hogy az igazságszolgáltatásban nem egyenlőek az állampolgári jogok.

Setét Jenő hangsúlyozta: a romáknak együtt kell működniük, össze kell fogniuk. Össze kell fogniuk az emberi méltóságukért, de a szélsőjobb és "a politikai kizsákmányolásuk" ellen is - mondta.

Szalay István, a Pest megyei Kakucs független polgármestere arról beszélt, hogy változtatni kellene a többségi társadalomban megfigyelhető kirekesztő magatartáson. Azt mondta, az együttélésben a többségi társadalomnak van a legnagyobb felelőssége.

Forrás: MTI/Szigetváry Zsolt

Horváth Aladár, a Roma Polgárjogi Mozgalom alapítója arról beszélt, hogy az elmúlt három évben, a jelenlegi kormányzás ideje alatt tovább romlott a magyarországi cigányság helyzete.

Azt mondta, 25 évig elutasította az etnikai alapú politizálást, de mára új helyzet alakult ki. Magyarországon "faji és szociális alapon" a cigányságot "leválasztották a többségi nemzetről". Horváth Aladár bejelentette: mindezek miatt belép a Magyarországi Cigány Pártba.

A Roma March néven tartott felvonuláson részt vett Varju László és Niedermüller Péter, a Demokratikus Koalíció politikusa, valamint Juhász Péter, az Együtt-PM szövetség társelnöke.