Videó készült a bajai szavazatvásárlásról

Vágólapra másolva!
Egy olyan felvételet tett közzé a Hvg.hu, amelyen többen arról beszélnek, hogy pénzért és tűzifáért vették a szavazatokat a bajai időközi választáson. A felvételen egy közvetítő 200 ezer forintot ad át néhány helyinek, és további pénzt, illetve tűzifát ígér nekik a szavazatukért. A közvetítő szerint a pénzt Kovács Csaba fideszes jelölt, illetve Zsigó Róbert polgármester küldte. Zsigó Róbert szerint a videón egy előre megrendezett jelenetet látunk, amelyhez semmi köze a Fidesznek.
Vágólapra másolva!

A bajai választáson többen pénzért mentek szavazni a Fidesz jelöltjére - egy, ezt az állítást alátámasztó videót tett közzé a Hvg.hu pénteken. A felvétel szerint ötvenezer forintot és két köbméter tűzifát ígértek helyi romák egy csoportjának, hogy családtagjaikkal együtt Kovács Csaba fideszes jelöltre szavazzanak a bajai, megismételt időközi önkormányzati választáson.

A felvételen egy közvetítő 200 ezer forintot át is ad a négy férfinak, de ez csak – állítólag – a korábbi választás után elmaradt juttatás. A valószínűleg mobiltelefonnal készült felvételen három férfi ül egy asztal körül, egy negyedik távolabb áll, ő készíti a felvételt. Hozzájuk érkezik egy férfi, aki azzal kezdi: "azért jöttem hozzátok, mert holnap megint szavazás, és szeretném, ha jönnétek".

Az asztal körül ülő férfiak többször méltatlankodnak, hogy nem kapták meg, amit korábban ígértek nekik. "A múltkor is megkeresett minket a Szilveszter, megkeresett minket az Ajtai Tibi (a Bács-Kiskun Megyei Cigány Önkormányzat elnöke), megkeresett minket a Kovács Csaba, hogy menjünk el rá szavazni. Felajánlott nekünk ezért ötvenezer forintot per fő. Mi ezért el is mentünk gyönyörű szépen, leadtuk a voksunkat, beikszeltük a Kovács Csabát. Meg is nyerte az emberetek. Kijöttünk a szavazásról, és erre mit kaptunk a Szilveszteréktől? Azt mondta, hogy küldött nekünk a Kovács Csaba tíz-tízezer forintot!" – mondja az egyikük a felvételen.

"Most nem lesztek átb...va, mert én lettem megbízva a dologgal" – nyugtatgatja őket a közvetítő a felvételen. Ekkor vesz elő a kabátja zsebéből 200 ezer forintot, amire azt mondja, a korábbi szavazásért adja. "Ezt a Csabi küldte nektek, meg a Róbert küldte" – mondja a közvetítő., mikor rákérdeznek, kitől érkezett a pénz.

A férfiak megemlítik, hogy szívük szerint az ellenzéki jelöltre, Teket Melindára szavaznának. A közvetítő viszont erre azt mondja: "hogyha Melindára fogtok szavazni, abból nektek hasznotok nem lesz, mert ő biztos nem tudja a villanyotokat, a vizeteket elintézni".

Zsigó Róbert a felvétel nyilvánosságra kerülése után azt írta a Hvg.hu-nak: "A videón szereplő személyeket nem ismerem, a bajai Fideszhez nincs közük. Véleményem szerint egy előre megrendezett és tudatosan rögzített jelenet, amely egy tudatos lejáratás része". Zsigó hozzátette, hogy már egy választópolgár is jelezte neki, hogy a Fidesz nevével visszaélhetett valaki. "Most már igazolva látjuk, hogy valakik a Fidesz nevével rendszerűen visszaéltek. A videó alapján újabb büntetőfeljelentést teszünk" - mondta a fideszes polgármester, aki szerint "rendkívül lesújtó, hogy a magyar baloldal még 2 választási vereség után sem képes elfogadni a bajaiak döntését".