Fideszes sárvári képviselő cége segíthette a földmaffiát

Vágólapra másolva!
Huszonhét cég 400 millió forint értékű agrártámogatást igényelt úgy, hogy nem volt rá jogosultságuk. A Blikk úgy tudja, hogy a cégek közül az egyik egy sárvári fideszes képviselőé, egy másik pedig a fiáé. Olyan cégekkel pályáztak, amelyeknek nincs is köze a mezőgazdasághoz.
Vágólapra másolva!

Fideszes politikus is érintett abban a csalásban, amely során 400 millió forint agrártámogatást próbáltak felvenni jogtalanul - írta a Blikk.

Mezőgazdasági területalapú támogatásra jelentkezett a lap szerint a Vasi Elektro-Ép Kft. is, amely tevékenységei közt nincs is mezőgazdasághoz köthető, és egyetlen négyzetméteren sem gazdálkodik. A cég ügyvezetője Baranyai József, a sárvári önkormányzat fideszes képviselője.

Pályázott a Baranyai Elektro-Top Kft. is, amelyből tavaly szállt ki a politikus, és ma fia vezeti a vállalkozást. A képviselő a lapnak nem kívánt nyilatkoztni.

A csalássorozatban a lap szerint összesen 27 cég érintett, amelyek több mint 6000 hektár föld után igényeltek támogatást. Az önkormányzati képviselőhöz köthető két cég csak egy-egy volt ezek közül. Pontosan nem lehet tudni, hogy ők mekkora összegre pályáztak, de a 27 cég összesen 400 milliós nagyságrendben igényeltek támogatást minden jogalap nélkül.

A Blikk azt írta, a csalók év közben azokra a földekre adták be az igényüket, amelyekre egy gazda se jelentkezett. A lap szerint ehhez a Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Hivatal (MVH) segítségére is szükségük volt, mert a dokumentációban pontosan be kellett rajzolni a térképvázlatokon a területeket.

Eddig négy embert tartóztattak le, köztük lehet a Blikk információi szerint az az Sz. Ákos is, aki a csalássorozat főszervezője lehet. Ő adta be a kérelmeket, édesapja pedig egy nagy agrárvállalatot vezetett, ahol beosztottja volt az MVH mostani elnöke és elnökhelyettese is.