Eldőlt: lebontják a pécsi magasházat

Vágólapra másolva!
Úgy tűnik, végleg eldőlt, hogy lebontják a Magasházat, miután a megyei kormányhivatal által felkért igazságügyi szakértő ezt javasolja. Már értesítették a tulajdonosokat és a környéken álló épületek gazdáit is - írja a Pecsma.hu.
Vágólapra másolva!

Dr. Hargitai János kormánymegbízott a pécsi laphoz eljuttatott közleményében azt írta: a kormányhivatal szeptember végén kapta meg az igazságügyi szakértői véleményt, amely további veszélyhelyzetre hívja fel a figyelmet és javasolja az épület teljes lebontását.

- Munkatársaim már értesítették a Magasház szomszédságában lévő épületek tulajdonosait, illetve lakóit az építésfelügyeleti hatósági eljárás folytatásáról. Ők az ügyben keletkezett iratokba is betekinthetnek és nyilatkozattételi jogukkal élhetnek – közölte Hargitai.

- A bontás szükségességét a tulajdonos La Torre 2008 Kft. is elfogadja, és együttműködik a kormányhivatallal – szögezte le a kormánymegbízott.

A napokban a spanyol Grupo Milton elnöke, Kovács Bence János a pecsma.hu-nak azt mondta, a vállalat hazai leánycége, a La Torre Kft. hajlandó lenne ingyen is átadni a pécsi önkormányzatnak a Magasházat. Az ügy viszont Páva Zsolt polgármester szerint nem ilyen egyszerű.

– Sok százmillió forintos jelzáloggal terhelt a Magasház, így a pécsi önkormányzat nem tud mit kezdeni egy ilyen megkereséssel. Köszönettel vettük, de nem fogadjuk el az ajánlatot, hiszen Pécs nem fog elviselni egy ekkora terhet az épület miatt – nyilatkozta a lapnak a városvezető.

A pécsi Magasházat 1974-ben húzták fel úgynevezett IMS-szerkezettel, de a vasból készült feszítőhuzalokon 1983-ban korrózió jeleit tapasztalták a szakemberek. A tartószerkezet olyannyira meggyengült, hogy végül 1989-ben elrendelték az épület kiürítését.

A házat a kétezres évek elején felújították, az akkori szocialista városvezetés csaknem 300 milliót költött a szerkezeti rekonstrukcióra úgy, hogy már akkor bevallottan nem volt végleges elképzelés az épület későbbi sorsáról. Bár a tervek között volt kollégium, irodaház kialakítása és lakáscélú hasznosítás is, végül mindegyiket elvetették.