Orbánék helyreigazítást kértek a Telegraphtól

Vágólapra másolva!
Nem arra van esély, hogy olyan legyen, mint Putyin, hanem arra, hogy olyannak tűnjön – a Miniszterelnökség szerint Orbán Viktor ezt mondta a másra utaló Telegraph-interjúban. Az erről szóló megjegyzésüket a Telegraph a cikk végén fel is tüntette.
Vágólapra másolva!

A magyar Miniszterelnökség kérte a Telegraphot, hogy tisztázza a Vlagyimir Putyinnal kapcsolatban leírt cikkrészletet. Orbán Viktor szerint nem arra van esély, hogy olyanná váljon, mint Putyin, hanem arra, hogy olyannak tűnjön – ez olvasható a Telegraph szombati interjúja végén, amellyel a cikk publikálása után frissítették (itt foglaltuk össze az interjút).

A függőbeszédben közölt interjúban arra utalt a szerző, hogy Orbán szerint van esély arra, hogy olyan autoriter vezetővé váljon, mint Vlagyimir Putyin, de erre kevesebb az esély, ha a gazdaság jól teljesít. A cikk megjelenése után Havasi Bertalan, a Miniszterelnökség sajtófőnöke azt írta az Origónak, hogy a Telegraph lerövidítette és félreérthetővé tette az interjú bizonyos részleteit.

Nehezen értelmezhető levelében ennyit írt: „Ha gazdasági értelemben a jövőben sikeres tud lenni Magyarország, sokkal korlátozottabb a veszélye és kisebb a kockázata annak, hogy valaki a nyitott világ felé fordulás helyett ’nemzeti erős emberként nem tisztelné a szabadságot’ (idézet a riporteri kérdésből!).”

Mivel Havasi azt írta, hogy megvan nekik az interjúról készült hangfelvétel, kértük, hogy küldje el nekünk a pontos kérdést, és az arra adott pontos választ, de hiába írtunk neki több e-mailt szombat óta, és hiába hívtuk őt is, és munkatársait is telefonon, nem reagál a kérésünkre.