Macskaként mosakodtak a víz nélkül maradt abasáriak

Egy helyi lakos ivóvízzel megtölti vödrét egy ideiglenes vízvételi helyen Abasáron ahol szerves oldószerek kerültek a kutakba
Vágólapra másolva!
Egy hete él folyóvíz nélkül egy kis Heves megyei falu, mert szennyeződést találtak a csövekben. Mozgósították a honvédségi lajtos kocsikat, a helyiek vödrökkel hordják haza a vizet. A kocsma és a vendégház feltalálta magát, a nyugdíjasok meg úgy mosakodnak a lavórban, mint a macskák.
Vágólapra másolva!

"Több mint egy hete nincs víz" - panaszkodott az Origónak egy idős abasári nő. A Heves megyei településen október 7. óta nincs fogyasztásra alkalmas vezetékes víz, mert a határértéket meghaladó szennyeződést mutattak ki benne. "Szerves oldószerek kerültek a vízellátását biztosító kutakba" - mondta a megyei védelmi bizottság vezetője, Horváth László, aki ismeretlen tettes ellen feljelentést is tett a rendőrségen. Horváth szerint az Abasár feletti területeken, a Pipis-hegyen működő Egyesült Izzó Félvezető és Gépgyár használt ilyen oldószereket, elsősorban a diódagyártásnál. Ez a tevékenység azonban a nyolcvanas évek végén megszűnt.

A káros anyagok miatt a múlt hétfőn lekapcsolták a vezetékes vízszolgáltatást a faluban, a vizet pedig lajtos kocsikkal hordták a faluba. Az abasári polgármesteri hivatal akkor azt közölte, hogy a vezetékes vízellátás szüneteltetése 1100 háztartást, mintegy 2500 embert érint. Két napra rá ugyan visszakapcsolták a vizet, de csak azért, hogy legyen mivel leöblíteni a WC-t, minden mást szigorúan megtiltottak.

Mégse büdösödhet be az ember

"Nekem fel sem tűnt, hogy rossz a víz, ittuk, ettük, főztünk belőle" - mondta a Fő utcában élő idős nő. Ő a postán hallotta először, hogy valami nincs rendben, ott ugyanis több asszony is arra panaszkodott, hogy kiütéseik vannak a víztől. Ezután közölték velük, hogy elzárják a vizet a faluban. "Most a szomszédba sem lehet menni érte, mint a kisebb javításoknál" - panaszkodott a nő.

Egy helyi lakosnak ivóvízzel megtöltik meg a kannáit egy ideiglenes vízvételi helyen Abasáron ahol szerves oldószerek kerültek a kutakba Forrás: MTI/Komka Péter

Ezért azóta mindennap felkerekedik, és elgyalogol a lajtos kocsihoz a fehér vödrével. A teleengedett vödröt azonban csak nehezen tudja visszavinni a házába. "De el kell hozni, ha tízszer rakom le útközben akkor is" - mondta. Víz ugyanis az iváson kívül a főzéshez és a mosakodáshoz is kell, "mégse büdösödhet be az ember". Napi egy vödörből ez mind nem jön ki, még úgy sem, hogy a főzésnél csak néhány élelmiszert mos meg, a fürdés pedig azóta csak egyfajta "macskamosdás" számára. Így naponta többször is kell fordulnia, de a szomszédok szívesen segítenek neki.

"Még éjszaka is hozzák a vizet" - mondta egy másik idős nő. A lajtos kocsi pont a háza előtt parkol, onnan könnyen tud magának vizet hozni, de a fürdéssel neki is meggyűlik a baja. "Zuhany nincs, lavórból mosdunk" - mondta. Ráadásul a bojler sem működik, így a gáztűzhelyen kell felmelegíteniük a vizet.

Inkább a sör, mint a víz

"70 liter egy nap, kétszer fordulok ötliteres kannákkal" - mesélte egy a falu szélén élő nő. Szerinte az emberek higgadtan vették tudomásul a vízhiányt, azóta sem volt belőle nagyobb probléma, az önkormányzat is megfelelő tájékoztatást ad. Több helyi fel is találta magát, a Heol.hu képe szerint például egy kocsma azzal hirdeti magát, hogy "vizet inni nem szabad, igyál sört, és megmaradsz".

Helyi lakosok beszélgetnek egy ideiglenes ivóvízvételi hely mellett Abasáron ahol szerves oldószerek kerültek a kutakba. Forrás: MTI/Komka Péter

Egy helyi férfi azt mondta, számára nem jelent problémát a vízhiány, aznap, amikor elzárták a csapot, két óra alatt összeütött egy házi szerkezetet, amely egy köbméter víz tárolására alkalmas. Utánfutóval hordja bele a vizet a lajtos kocsiból. Az egyik helyi vendégház szintén így látja el magát vízzel, ott azt mondták, problémát nem, inkább csak meglepetést okozott a vízhiány.

Kedd este már lehetett használni a vizet fürdésre és mosásra is Abasáron, de inni és főzni továbbra sem lehet belőle. A megyei védelmi bizottság közleménye szerint az ivóvízellátást a rendszer teljes fogadóképessé tételéig a továbbiakban is lajtos kocsikkal biztosítják.