Vágólapra másolva!
Vágólapra másolva!

Szeptember végéig 53 ezer fővárosi lakásba még nem jutottak be a kéményseprők, holott a kémények ellenőrzése a szén-monoxid-mérgezések megelőzését szolgálja - közölte a Fővárosi Katasztrófavédelmi Igazgatóság és a Fővárosi Kéményseprőipari Kft.

Az új jogszabályok nyomán a kéményseprők két sikertelen ellenőrzési kísérletét követően a katasztrófavédelem felszólítja és végső esetben megbírságolhatja a lakástulajdonosokat. Az új jogszabályok értemében már kötelező szén-monoxid-érzékelők felszerelése a vendéglátóhelyeken és a közintézményekben, illetve az új építésű lakásokban, ha nyílt égésterű fűtőberendezést működtetnek.

A katasztrófavédelem szerint az idén már a fűtési szezon kezdetén négy halálos áldozatot követelt a fővárosban a szén-monoxid, ugyanannyit, mint az elmúlt év egészében.

Emellett 12 szén-monoxid-mérgezéses eset nyomán 12 embert ápoltak kórházban, pedig ezek az esetek a kémények rendszeres ellenőrzésével, néhány ezer forintos szén-monoxid-érzékelő felszerelésével megelőzhetők lennének. A Kéményseprő.hu honlapon bárki megnézheti, hogy mikor aktuális nála a kéményseprői ellenőrzés, illetve ha a fogyasztó igényli, egy héttel a látogatás előtt e-mail, három nappal előtte pedig SMS formájában értesítik.