Budai: Nem a rendszerben, hanem az emberekben van a hiba

Vágólapra másolva!
Budai Gyula, a Vidékfejlesztési Minisztérium államtitkára a földpályázatokkal kapcsolatos visszaélések ügyében tartott sajtótájékoztatót.
Vágólapra másolva!

Budai Gyula szerint nincsenek politikai szálai a Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Hivatal (MVH) vasárnap előzetes letartóztatásba helyezett vezető beosztású dolgozója és három társa ügyének. Aki ebben az ügyben bármiféle politikai szálat keres, az nagyon rossz úton jár - mondta a Vidékfejlesztési Minisztérium parlamenti államtitkára hétfőn Budapesten, sajtótájékoztatón.

Újságírói kérdésekre válaszolva úgy vélekedett: nem a rendszerben, hanem az emberekben van a hiba. Azok az emberek pedig, akik megpróbálták jogellenesen az uniós forrásokat megszerezni, már nem részei a rendszernek.

Budai Gyula elmondta, hogy a nyomozás még folytatódik, várhatóan hosszú lesz az eljárás. Valószínűsítette, hogy az MVH vezető beosztású dolgozójának bűntársai szintén az MVH-n belül voltak.

Az államtitkár emlékeztetett, az eljárás, amit az ügyben a Fővárosi Főügyészség indított és a Nemzeti Adó- és Vámhivatal folytat, két bűncselekmény miatt folyik: költségvetési csalás bűntettének kísérlete, valamint hivatali visszaélés bűntette miatt.

Az ügyben előzetes letartóztatásba helyezett MVH-s vezető és három társa uniós földalapú támogatásokat kívánt jogosulatlanul igényelni. Az ügy október elején került abba a szakaszba, hogy a Fővárosi Főügyészség nyomozást rendelt el. Az érintett személyeket ezt követően elfogták, őrizetbe vették, és végül a bíróság elrendelte előzetes letartóztatásukat - mondta Budai Gyula.

Az államtitkár kifejtette, hogy az MVH vezető beosztású dolgozója, valamint bűntársai szervezett módon úgy követtek el visszaéléseket, hogy gazdasági társaságokat hoztak létre, és ezek nevében nyújtottak be valótlan - területalapú támogatást célzó - kérelmet az MVH-hoz, ez év május 15-ét követően. Azért e dátum után, mivel ekkor vált világossá, hogy melyek azok a területek, amelyekre nem igényeltek uniós területalapú támogatást Magyarországról. Ezek a fiktív cégek rendelkeztek ezekkel az információkkal, így olyan területekre nyújtottak be kérelmet, amelyekre senki sem jelentkezett. A cégek ezekre a területekre semmiféle - tehát sem használattal, sem bérlettel, sem más - jogosultsággal nem rendelkeztek földalapú támogatásra.

Budai Gyula hangsúlyozta, sikerült megakadályozni, hogy az uniós források olyan bűnözői körökhöz kerüljenek, amelyek nem jogosultak a támogatás felvételére. Leszögezte, a jogosulatlan igénylések kifizetésének megakadályozásával sem az Európai Uniót, sem a magyar államot nem érte kár.