A Fidesz már ünnepli a győzelmét

Vágólapra másolva!
A fideszes polgármester már jóval a hivatalos eremdények előtt tudta, hogy ők nyertek. Az ellenzék elfogadja az eredményt, de megvárják, mi lesz a panaszok sorsa.
Vágólapra másolva!

A Fidesz jelöltje nyerte meg Baján a megismételt szavazóköri és - szavazati előnyével - az egyéni választókerületi önkormányzati képviselő-választást is - közölte Zsigó Róbert (Fidesz) polgármester vasárnap este az előzetes eredmény kihirdetése előtt.

A Fidesz irodájába csak az MTI és a HírTV újságíróit engedték be, így ezt a bejelentést az Origo tudósítói nem hallották, de Zsigó később az Origónak is elmondta, hogy "a nem hivatalos végeredmény szerint" nyertek. Mivel a helyi választási bizottság este fél kilencig még nem adta ki a hivatalos eredményket, megkérdeztük Zsigót, hogy ezt honnan tudja, amire azt mondta, hogy megtelefonálták neki, de hogy ki azt, nem árulta el.

A győztes képviselőjelölt éppen távozik a Fidesz pártirodájából. Választási galériánkért kattintson! Fotó: Tuba Zoltán - Origo

Zsigó konkrét számokat is mondott már az eredmény hivatalos bejelentése előtt: szerinte a fideszes Kovács Csaba 138 szavazatot kapott, míg Teket Melinda, az MSZP, az Együtt2014-PM és a DK közös jelöltjére 69-en voksoltak. Ez azt jelentené, hogy Kovács Csaba nyerte meg az időközi önkormányzati választást.

Teket Melinda, az ellenzéki összefogás jelöltje azt mondta, meg tudja erősíteni, hogy az a választás eredménye, amit Zsigó közölt, bár hogy ő honnan tudja ezt, arra nem válaszolt. (A választás eredményét hivatalosan este negyed tízkor még mindig nem hirdették ki.)

Teket azt mondta, elismerik, hogy most vesztettek, de két újabb beadványt tettek a szavazók utaztatása miatt, ugyanis feltűnt nekik napközben két piros autó, amelyek többször is megfordultak a szavazóhely környékén. Szerintük a Fidesz megint nem tudott tiszta eszközökkel nyerni, ezért várják, mi lesz a választási bizottságok döntése. Arra a kérdésre, hogy céljuk-e, hogy megismételjék a választást, azt mondták, nem céljuk, de tiszteletben fogják tartani a helyi választási bizottság döntését, mert ők csak tiszta választást akarnak.

A három ellenzéki párt vasárnap este közleményt adott ki, amelyben azt írták: "Ha minden alapos gyanú kivizsgálása után is kijelenthető lesz majd, hogy a Fidesz ma valóban győzött Baján, a győzelme akkor is egy vereséggel felér: egy alig fél ezres választókör megnyeréséért cserében egy egész ország előtt veszítette el a becsületét."

A választási bizottság este tíz óra után hivatalos közleményében is megerősítette a fenti számokat. Kovácson és Teketen kívül volt két másik induló is, az LMP jelöltjére, Ikotity Istvánra senki nem szavazott, a Jobbik jelölte, Markó György 14 szavazatot kapott. Ez azt jelenti, hogy 3. számú választókerület összesített eredménye szerint Kovács Csaba 508 szavazattal nyerte meg a választást a 446 szavazatot gyűjtő Teket Melinda előtt.