Bajnai majdnem átrúgta a szomszédba

Bajnai Gordon, Teket Melinda és Mesterházy Attila kampányolnak a vasárnapi bajai szavazás előtt
Vágólapra másolva!
Milyen egy hetekig csalásoktól, kőkemény politikai üzengetéstől hangos, egyébként nem olyan jelentős választást megelőző nap? Fideszes hadseregek csapnak össze ilyenkor az MSZP és az Együtt legelszántabb követőivel. Nem éppen. De azért a kampányközhelyeken kívül Bajnai Gordon így is elrontott egy cselt, és a Fidesz is hagyott egy apró emléket holnapra.
Vágólapra másolva!

Kellemes nyári meleg volt szombaton Baja 3-as választókerületének 32-es szavazókörénél, a kis tanyavilágban, ahol már hetek óta nagy erőkkel kampányolnak a pártok. Egy nappal a megismételt választás előtt is tele az utca plakátokkal, és a fideszes furgonok is folyamatosan köröznek, talán csak annyi a változás, hogy lekerültek róluk a hangszórók, amelyekből az a hanganyag szólt, ami a területi választási bizottság szerint törvénysértő.

Fotó: Tuba Zoltán - Origo

A helyiek már láthatóan hozzászoktak a kampányhoz, volt, aki előre integetett az újságíróknak, más azt mondta, „csak vége lesz már egyszer”, bár neki igazából mindegy. De olyan is volt, aki a középső ujja felmutatásával jelezte, mi a véleménye az idegenekről.

A környék egész délután hangos volt a zenétől, a roma kisebbségi önkormányzat közösségi házában ugyanis éppen nagy bulit tartottak. Felhúztak egy nagy sátrat, a gyerekek az udvaron mászókáztak és pörköltet is főztek. Szerettük volna megkérdezni a helyi roma önkormányzat vezetőjét, Horváth Szilveszter, hogy mit ünnepelnek, a bejáratban álló három biztonsági őr azonban azt mondta, hogy ez egy magánrendezvény, ezért nem engedhetnek be minket, Horváth pedig nem szeretne nyilatkozni. Annyit árultak el, hogy egy születésnapot tartanak.

Fotó: Tuba Zoltán - Origo

A kapuban sörözött egy férfi, ő volt az, aki az Együtt által közzétett videón arról érdeklődött, hogy hányszor fordulhat emberekkel. Nyilatkozni ő sem akart, arra kérdésre pedig, hogy kinek a születésnapját tartják, csak annyit válaszolt, hogy egy titkosügynökét. Egy szomszédban lakó nő azt mondta, a mostani buli zajosabb mint amilyen lenni szokott, egyértelmű, hogy a választás miatt tartják.

A buliról távozó fiatalok szerint a roma önkormányzat rendszeresen rendez ilyen összejöveteleket, jó a zene, a hangulat, még ételt is kapnak. A választásról viszont szerintük nem esett szó, legalábbis amíg ők ott voltak. A rendezvény csak az elmenetelük után indult be igazán: megérkezett Fásy Ádám és Zámbó Krisztián, a zenétől pedig egész este dübörgött a környék.

A félig sikerült csel

A tanyavilág másik részén eközben egy egészen más buli zajlott. Az MSZP, az Együtt és a DK jelöltje, Teket Melinda ugyanis Bajára várta Bajnai Gordont és Mesterházy Attilát, az Együtt és az MSZP vezetőjét. Bajnai már délután is Baján volt, és egy sajtótájékoztatóval melegített az esti programra. Elmondta, hogy szerinte a Fidesz laboratóriumnak használja a várost, és azt üzenik az egész országnak, hogy mindenáron meg akarják tartani a hatalmat. Ennek ellenére ő azt reméli, hogy győznek a vasárnapi választásokon.

Ennek érdekében a késődélután befutó Mesterházy Attilával fel is kerekedtek, hogy szerezzenek még pár extra szavazatot Teket Melindának a bajai tanyavilágban, és az utcákat járva beszéljenek pár helyivel. De nem a fideszes plakátoktól hemzsegő területre mentek, hanem a főút túloldalára, egy viszonylag csendesebb részre, ahol azonban szintén látható volt a szegénység: a környék tele van lerobbant házakkal és földutakkal. Emiatt azonban az út túloldalán dolgozó fideszes aktivistákat is elkerülték. Teket Melinda szerint azért választották ezt a részt, mert itt több család is találkozni akart Bajnaiékkal. Utóbbit volt, aki már korábbról is ismerte – bajai származása révén –, és például Gordinak szólította.

Fotó: Tuba Zoltán - Origo

A legtöbb család már az utcán várta Mesterházyt és Bajnait, akik miután mindenkivel lekezeltek, általában a helyi problémákról érdeklődtek illetve arról, hogy számíthatnak-e rájuk a vasárnapi szavazáson. A két pártvezető útja hemzsegett a politikai kampányok legjellemezőbb jeleneteitől a kislányokkal fényképezkedéstől kezdve az öreg nénik problémáinak meghallgatásán keresztül a dekázgatásig. Utóbbi volt amúgy a bejárás legspontánabb része: miután végighallgatták egy helyi család problémáit, Bajnai dekázgatni kezdett a fiatal fiúk labdájával. Az elején majdnem átrúgta a szomszédba, de aztán Mesterházyval kiegészülve passzolgatták egy ideig a labdát a kisfiúkkal. Bajnai még egy futballcselt is megpróbált megmutatni nekik, de csak félig sikerült összehoznia.

A legtöbb helyen azonban csak meghallgatták, hogy a helyiek hiányolják az aszfaltozott utat és a közvilágítást. „Milyen az élet itt? - kérdezte például Bajnai egy férfitól. „Hát, dolgozgatunk a kertekkel” – érkezett rá a válasz és ennyiben is maradtak. Egy idős házaspár dióval és ásványvízzel készült a két pártvezér fogadására, Bajnai pedig cserébe megdicsérte azt a házilag barkácsolt kutat, ami egy malomhoz hasonlóan szélenergiával merte ki a vizet a földből. „Tisztelem ezt a mérnöki találékonyságot” – mondta miközben megnézte, milyen mély is a kút.

A mi munkánk véget ért

Az alig egyórás kampányeseménynek a sötétedés vetett véget. Bajnaiék ezután még beugrottak egy kampányzáró bulira, ami pár utcára volt csak a roma kisebbségi önkormányzat rendezvényétől, és a legjobban arról lehetett megismerni, hogy egy hatalmas „Teket Melinda” molinó volt a bejáraton. A közösségi házban zajló bulira azonban nem tudtak rákontrázni, zene se hallatszódott ki tőlük, míg a kisebbségi önkormányzat buliján hangosan szóltak Fásy Ádám számai.

A Fidesz ennél sokkal visszafogottabban készült vasárnapra. Néhány aktivistát még lehetett látni, de már nem voltak sokan, és a helyi pártirodában is azt mondták, hogy nincs nagyobb rendezvény ma. A fidszes furgonok ekkor már elmentek, késő délután szedték le róluk a plakátokat. „A mi munkánk véget ért” – mondta az egyik sofőr. Az utcán lévő Kovács Csabát ábrázoló plakátok azonban maradnak holnapra is, pedig eddig minden alkalommal beszedték őket éjszakára.