Vágólapra másolva!
Vasárnap megtartják az újabb bajai választást, ami miatt már hetek óta lázban égnek a pártok, pedig lényegében semmi jelentősége sincs. A kis városrészt lerohanták a kampánystábok, a politikusok pedig jobbnál jobb aranyköpésekkel támadják egymást. Összeszedtük, mi és miért történik Baján.
Vágólapra másolva!

Vasárnap eldől, hogy ki nyeri a hetek óta zajló, váratlanul heves választási kampányt Baján. Az országos szinten amúgy teljesen jelentéktelen önkormányzati posztért zajló csatába beszállt Mesterházy Attila, Bajnai Gordon, Gyurcsány Ferenc, a Fidesz pedig olyan intenzív kampányt folytatott a pár ezres kis városrészben, amilyet a helyiek még sohasem láttak. A bíróság csalás miatt megsemmisítette az első szavazás eredményét, ezért kell megismételni a szavazást most vasárnap, a pártok pedig azóta a kis helyi tanyavilágban háborúznak egymással. Mi történt Baján az elmúlt hetekben?

Hogyan kezdődött?

A kormánypártok és az ellenzék tulajdonképpen már a bajai választás előtt elkezdtek országos szintű konzekvenciákat levonni olyan önkormányzati választásokból, amelyek kisebb települések még kisebb városrészeiben zajlottak. Szeptember 1-jén Szigetszentmiklós egyik lakótelepén kellett választást tartani az egyik önkormányzati képviselő halála miatt. Azt a választást a baloldali ellenzéki pártok közös jelöltje nyerte. Az Együtt ezután úgy nyilatkozott, hogy a szigetszentmiklósi győzelem fontos kezdőlépése volt az országgyűlési választásig tartó kampánynak, az MSZP frakcióvezető-helyettese pedig azt mondta, hogy ezzel megszületett az esély arra, hogy az összefogás ereje leválthatja a kormányt 2014-ben.

A Fidesz akkor még azt mondta, hogy egy időközi önkormányzati választásból nem kell messzemenő következtetéseket levonni, de szeptember 8-án Vácon lezajlott egy hasonló választás, itt a Fidesz jelöltje nyert. A párt ezután közölte: „Ahogy a váciak többsége, úgy a magyarok többsége sem kér ugyanazokból, akik egyszer már tönkretették Magyarországot és a magyar településeket." Mindezek után szeptember 22-én tartották a választást a bajai 3. választókerületben. A választás előtti napokban mindhárom jelentősebb baloldali párt képviselője is megfordult Baján, komoly szimbolikát látva egy esetleges siker mögött, és így különös jelentőséget adva ezzel a választásnak.

Kit és miért választanak Baján?

A 3-as számú választókerület önkormányzati képviselője, a fideszes Bálint Tünde májusban elhunyt, az ő helyére kell képviselőt választani. Bár Bálint a helyi Fidesz-frakció vezetője volt, a kormánypártoknak nélküle is bőven többsége van a testületben (10:4 arányban). Azaz bárkit is választanak meg a háromezer fős választókerületben, az nem lesz érdemi hatással a település életére, ráadásul a mandátuma csak a jövő októberi általános önkormányzati választásokig fog tartani. A választáson négyen indultak: Kovács Csaba, a Fidesz jelöltje; Teket Melinda, az MSZP, az Együtt és a DK közös jelöltje, Ikotity István, az LMP jelöltje és Markó György, a Jobbik jelöltje. A szeptember 22-ei választáson Kovács 467 szavazatot ért el, Teket pedig 406-ot. A másik két jelölt a közelükbe sem jutott.

Mi történt az első alkalommal?

A választás napján több panasz is érkezett a helyi választási bizottsághoz kampánycsendsértés miatt. Volt, aki az aznap kapott fideszes kampánykiadványt tette szóvá, más éppen fordítva, egy ellenzéki szórólapról tett bejelentést, egy nő még azért is kifogást tett, mert szerinte valaki egy, a választással foglalkozó Blikk napilapot dobott a postaládájába. A bizottság azonban minden panaszt elutasított, és egy kivételével senki sem fellebbezett. Az egyetlen fellebbező Hajdú Miklós volt, a z MSZP helyi politikusa, aki azt panaszolta be, hogy szerinte a 32-es számú szavazókörhöz folyamatosan szállították az embereket. Végül a Kecskeméti Törvényszék hozott jogerős döntést az ügyben, kimondva azt, hogy a szavazókörnél megsértették a kampánycsendet a választók szállításával.

A 3-as számú szavazókör Baján Fotó: Tuba Zoltán - Origo

Az MSZP és az Együtt-PM a bírósági döntés után közölte, hogy a Fidesznek papírja is van arról, hogy csalt Baján, és bebizonyosodott az is: csalás nélkül a rezsim alulmaradt volna a kormányváltók szövetségével szemben. „A Fidesz legyőzendő, mert csaló. Tiszta versenyben, csalás nélkül Baján sem tudta volna legyőzni a kormányváltók összefogását" - fogalmaz a közleményük. Zsigó Róbert, Baja fideszes polgármestere az eredmény megsemmisítésére azt reagálta, hogy állnak az újabb szavazás elébe, amelyen szerintük győzni fognak.

Az ellenzéki pártok a választást követően is gyakran felemlegették, hogy a Fidesz csalt, például Bajnai Gordon azon az ellenzéki tüntetésen, amelyiken ledöntötték Orbán Viktor szobrát. A Fidesz ugyanakkor az elmúlt hetekben igyekezett nem beszélni a témáról, ha pedig mégis közleményt adtak ki a bajai választásról, abban utaztatásról és csalásról szó sem esett, hanem a szerintük bukott ellenzéki pártokat szapulták azzal, hogy nem is törődnek a bajaiak sorsával, csak a saját érdekeikkel. Hogy a Fideszt mégis megzavarták a történtek, arra az utal, hogy Rogán Antal frakcióvezető a 444 kérdésére azzal védekezett: nem csalás történt Baján, hanem kampánycsendsértés, ez pedig jövőre értelmét veszti, az új választási törvény ugyanis a választás napján is engedélyezi a kampányt. Hogy ennek mi köze egy idei választáshoz, azt nem fejtette ki, ráadásul elég nyersen azzal vágott vissza, hogy a 444 újságírója az Együtt szekerét tolja.

Ki csalt, és hogyan?

A Kecskeméti Törvényszék határozatát elolvasva nem derül ki, hogy melyik párthoz köthető a választók illegális utaztatása. A döntés alapját képző bizonyíték a volt bajai MSZP-s polgármester videofelvétele és tanúvallomása. A videón az látszik, hogy egy helyi férfi a szavazókör előtt arról beszél, hogy „hátrányos helyzetű öreg hölgyeket hordok be, akik nem tudják megoldani, hogy idejöjjenek", majd odafordul egy másik férfihoz. „Elnök úr! Van olyan, hogy ha háromszor itt vagyok, vagy akár tízszer, az valami jogot sért... törvényvétség?” – kérdezi, amire azt a választ kapja, hogy „Semmi... ötvenszer is”.

A bíróság szerint a választók személygépkocsival, több fordulóban történő szállítása összehangolt tevékenységet feltételez, és mivel nem taxival szállították őket, valószínűleg fizetniük sem kellett a fuvarért. „A szervezett, ingyenes szállítás kampánycsendsértést valósít meg, mert a választói akaratot befolyásolja” – írják. Más szabálytalanságot viszont nem találtak, pedig az MSZP-s panaszos azt is kifogásolta, hogy a szavazatszámláló bizottság egyik tagja telefonált a munka közben.

Teket Melinda és Bajnai Gordon Baján Fotó: MTI/Ujvári Sándor

A határozat azonban említést sem tesz a Fideszről, így az túlzás, amikor az ellenzéki pártok arról beszélnek, hogy a Fidesz csalt a választáson (érthetetlen is, hogy a Fidesz miért nem ezzel védekezik az ellenzéki bírálatokkal szemben). A helyi választási bizottság ki is mondta, hogy jogsértő az ellenzéki pártok egyik szórólapja, amelyiken az áll, hogy „a Fidesz kampánycsendsértése”. Ugyanakkor tény, hogy a videón elnök úrnak szólított férfi, Ajtai Tibor, a Fidesszel szövetséges Lungo Drom megyei vezetője, és az ellenzéki pártok szerint a Fidesz megyei választmányának is tagja (ezt a Fidesz tagadja).

Az is beszédes, hogy amíg a többi szavazókörben szinte fej-fej mellett állt egymás mellett Kovács és Teket (sőt, utóbbi több szavazatot kapott), addig a 32-as szavazókörben a Fidesz jelöltje toronymagasan nyert. Éppen ezért a vasárnapi megismételt szavazás az egész választókerület sorsát eldöntheti, aki ezt megnyeri, abból lesz képviselő.

Mi a helyzet most Baján?

A szavazókört – ahol mindössze 476 szavazásra jogosult személy él, és akik közül csupán 149-en voltak szavazni a szeptemberben – a múlt hét óta ellepték a választási plakátok és az aktivisták. A legaktívabban a kormánypárt kampányol: a gyéren lakott tanyavilágban százméterenként áll egy Kovács Csabát ábrázoló plakát, és négy, hatalmas molinóval leterített furgon is rója egész nap a gödrös földutakat (erről szóló riportunkat itt olvashatják). Az ellenzéki pártok színeiben a héten csupán néhány aktivista és maga a jelölt kampányolt, a hétvégén azonban újra Bajára érkezik Mesterházy Attila és Bajnai Gordon is.

Megismételt időközi önkormányzati választás Baja 32. választókerületének egyik szavazókörében Fotó: Tuba Zoltán - Origo

A kommunikációs adok-kapok is felpörgött. A Fidesz a héten megpróbálta összekötni az ellenzéki pártok bajai kampányát a szeptemberi szobordöntéssel, amelyet az Együtt 2014 egyik tagszervezete csinált, de az ellenzéki pártok is elítélték. Zsigó Róbert szerint Teket Melinda helyi kampányfőnöke is részt vett a szobordöntésben, és most Baján „riogatja” az embereket. Azt azonban újságírói kérdésre sem volt hajlandó megmondani, hogy pontosan mivel riogatják az embereket.

Teket ezzel szemben feljelentést tett a Fidesz aktivistái ellen, akik folyamatosan követik őt kamerákkal, amikor csak belép a körzetbe. A furgonok sem tetszettek neki, főleg az azokon lévő hangszórók, amik időnként azt harsogják a választóknak, hogy ne higgyenek neki, mert ő gyűlöletkeltő, és majd a Fidesz megvédi őket tőle. A választási bizottság azonban elutasította a panaszát, mondván, a hangszóróknak nincs közük a választási csaláshoz. Bár azt hozzátették, hogy az "esélyegyenlőség a jelöltek és a jelölő szervezetek között", illetve a "jóhiszemű és rendeltetésszerű joggyakorlás" választási alapelvek megsértésére alkalmas lehet, de ezt a panasz benyújtójának kell bizonyítania.

Hangosbeszélő egy kampányautón Fotó: Tuba Zoltán - Origo

Az MSZP és az Együtt egy újabb hangfelvételt is nyilvánosságra hozott, szerintük ez is azt bizonyítja, hogy a Fidesz csalt a választásokon. Szerintük ugyanis ezen a felvételen is Ajtai Tibor hallható, ahogy arról beszél, hogy "megkerestek, hogy szavazzunk rájuk, én mondtam, hogy nem, mert a Fidesz segít, ad tűzifát”. A felvételt közzé tévő Egyenlítő blog azonban később azt írta, hogy tévedtek, a felvételen mégsem Ajtai hallható, ráadásul Bajáról szó sincs, a felek Pest megyéről beszélgetnek.

Melyek a legjobb mondatok?

„Mától a Fidesznek papírja is van arról, hogy csalt Baján, és ma bebizonyosodott az is: csalás nélkül a rezsim alulmaradt volna a kormányváltók szövetségével szemben.” (Bajnai Gordon, Mesterházy Attila)

„A bajai családoknak semmi szüksége Bajnai erőszakos szobordöntögetős hordáira és az ide importált uszításra.” (Zsigó Róbert)

„A baloldalnak viszont valóban van papírja arról, hogy hazudott a választópolgároknak. A Fidesz álláspontja szerint a baloldal követett el választási csalást szeptember 22-én, és most is hazugságokkal és erőszakos akciókkal akarja befolyásolni a bajai választókat.” (Zsigó Róbert)

„A helyi választási bizottság a Fidesz rövid pórázán van: az ellenzék beadványait elgáncsolja, a kormánypártiaknak helyt ad.” (Együtt 2014)

„Baján a Fidelitas-tagok kamerákkal és jól felszerelt autókkal kergetik Teket Melindát a baloldali összefogás jelöltjét (…). Lehetséges, hogy az Andy Vajna által vezetett Nemzeti Filmalap azért nem volt túl bőkezű a magyar filmesekhez, mert a bajai választásra kellett forrásokat találni?” (MSZP)

„Sokan gondolhatták, hogy a bajai kampány megmarad helyi ügynek, mely az ott élő emberek mindennapjairól, az őket érintő ügyekről szól. A baloldal másképp döntött. Lementek a nagyágyúk, feldúlták egy békés város rendjét, levitték a fejrugdosós, Himnusz-gyalázós, hungarocellszobor-perverz stábjukat is. Hiába tagadják: vitték magukkal a gyűlöletkampányt.” (Kocsis Máté)

„Oszd meg, ha te sem tudod, hogy ki a fideszes Kovács Csaba kampányfőnöke, de ezek után már kifejezetten érdekel...” (Facebook-bejegyzés Teket Melinda oldalán)

„Míg Teket Melinda az ellenfele kampányfőnöke után nyomoz, addig Kovács Csaba, a Fidesz jelöltje az emberekkel foglalkozik. Ha Melinda képviselői álmokat dédelget, akkor jobban tenné, ha ő is inkább a választópolgáraival törődne!” (Kovács Csaba Facebook-oldalának kommentje Teket Melinda bejegyzése alatt)