Vágólapra másolva!
Egy női jogvédő egyesület kutatást készíttetett arról, mit gondolnak a magyarok az abortuszról. Kiderült, hogy a magyarok többsége szerint rendben van a jelenlegi szabályozás. A magyar társadalom még nem tart ott, ahol a lengyel, és a különböző politikai táborok szavazói között sincsen különbség a kérdés megítélésében.
Vágólapra másolva!

A Patent Egyesület megbízásából a Medián készített felmérést az abortusz magyarországi megítéléséről. Azért gondolták, hogy érdemes kutatni a kérdést, mert a kormány nemrég magzatvédelmi kampányt hirdetett. Akkor Soltész Miklós azt mondta, hogy szükség van a közvélemény formálására, hogy kevesebb terhességmegszakítás legyen az országban. Az egyesület kíváncsi volt arra, hogy milyen hatása van a kormány szerintük lopakodó propagandájának az abortuszok számára és a művi terhességmegszakítás megítélésére.

A prezentációt tartó mediános Hahn Endre általánosságban elmondta, hogy a különböző értékvizsgálatok alapján megállapítható: a magyar társadalomban az elmúlt évtizedben végbe ment egy határozott jobbra tolódás. Balról jobbra, liberálisból konzervatív irányba ment el a magyar társadalom, de ez az abortusszal kapcsolatos attitűdben egyáltalán nem érezhető – mondta. A teljes lakosság 53 százaléka tartja elfogadhatónak a jelenlegi abortuszszabályozást, további 18 százalék pedig enyhítene is rajta, és csak 13 százalék gondolja úgy, hogy szigorúbbnak kellene lennie.

Az emberek politikai hovatartozása szerint nincsen drámai különbség az abortusz megítélésében. A kormánypártiak 60 százaléka elégedett a jelenlegi szabályozással, és a Jobbik-szavazóknál is 52 százalék ez a szám, hasonlóan alakult ez az érték a baloldali szavazóknál. Egy hajszálnyival magasabb a baloldalon az enyhítést szorgalmazók aránya. A kormánypártiak 16 százaléka, míg a baloldaliak 22 százaléka enyhítene.

Az abortuszt általánosságban a felnőttek 20 százaléka megkötés nélkül engedélyezné, míg az emberek 49 százaléka kötelező felvilágosításhoz kötné a terhességmegszakítást. A magyar lakosságnak csupán két százaléka tartja teljesen elfogadhatatlannak az abortuszt, szerintük be kéne tiltani. Ebben a kérdésben sincsen különösebb eltérés a politikai táborok megosztott szavazói között.

Megkérdezték az embereket arról is, hogy mit gondolnak az abortusztablettáról. A többség támogatja, engedélyezné a terhességmegszakításnak ezt a könnyebbik, kevésbé traumatikus módszerét. Az emberek 48 százaléka gondolta úgy, hogy tb-támogatással, orvosi felügyelettel legyen elérhető, 28 százalék pedig úgy vélte, hogy a tabletta legyen választható tb-támogatás nélkül. Az emberek 10 százaléka viszont egyáltalán nem engedélyezné. A politikai megosztottság itt sem nagyon érezhető, talán a kormánypártiak egy kicsit kevésbé támogatnák a tabletta bevezetését.

A megkérdezettek közül kisebbségben vannak azok, akik szerint az abortuszok száma nőtt az elmúlt években. 2012-ben a megkérdezettek 12 százaléka, 2013-ban 10 százaléka volt azon a véleményen, hogy nő az abortuszok száma. A valóságban ez a szám mindkét évben erőteljes csökkenést mutatott, 2011-ben 40 ezer alá ment, 2012-ben pedig már csak 36 118 művi terhesség-megszakítás történt. Igen magas azoknak a száma, akiknek fogalmuk sincs, hogy nőtt vagy csökkent-e az abortuszok száma Magyarországon.