Több tonna galambszar borítja a pécsi magasházat

A pécsi magasház homlokzata 2013. augusztus 13-án
Vágólapra másolva!
Ellepi a galambszar Pécs magasházát, Közép-Európa legmagasabb lakatlan épületét. A régóta üresen álló panelszörny ablakaiban porladó ürülék fertőző, a Bama.hu-nak nyilatkozó szakemberek szerint a papagájkórtól és a szalmonellától lehet tartani.
Vágólapra másolva!

Kórokozót terjeszthet a városi galambok megszáradt ürüléke, ha szellőzőkön, ablakokon át bejut a lakásba - írja a Bama.hu azzal kapcsolatban, hogy a sok éve üresen álló pécsi magasházat és környékét több tonna galambürülék lepi.

Galambtetem a pécsi magasház legfelső szintjén. A fotót idén januárban készítettük. Fotó: Tuba Zoltán - Origo

A lap szerint a magasház közelében élők félnek is a galambok ezreinek ürülékétől, mert fertőzőnek tartják. Az épületnek ma már sok ablaka is hiányzik, fúj körülötte a szél, ezért terjedhet a porladó ürülék.

A megszáradt galambürülék a Baranya megyei tisztifőorvos, Kassay Veronika szerint is hordoz veszélyeket. Ugyan nem tudnak róla, hogy eddig emberek betegedtek volna meg tőle, de tény, hogy a galambok a székletükkel együtt ürítenek bakteriális kórokozókat, leginkább szalmonellát, ami fertőzés- és járványveszélyt jelenthet. Főként ott, ahol a megszáradt galambürülékpor közvetlenül bejuthat a lakásba, például nyílászárókon, szellőzőkön keresztül.

Esély arra is van, hogy az egyes madarak, köztük esetenként galambok által közvetített papagájkórt kapjon el valaki. A tüdőgyulladást okozó speciális bakteriális fertőzést egy baktériummal fertőzött papagáj, kanári, ritkábban galamb, sőt akár baromfi tollából származó por belégzése okozhatja - írja a Bama.hu.

A pécsi magasház 80 méter magas, a város legmagasabb panelháza. A hetvenes években épült fel, tele egy- és másfélszobás lakásokkal, de a rendszerváltáskor már életveszélyes volt az építési technológia hibája miatt. A lakókat kiköltöztették, de az épületet azóta sem bontották le. A Wikipedia szerint a 25 szintes panelház bekerült a Guinness Rekordok Könyvébe is Közép-Európa legmagasabb lakatlan épületeként.