Folyamatosan hívogatták Rezesovát a baleset előtt

Vágólapra másolva!
A hajnali időponthoz képest szokatlanul nagy volt az adatforgalom a négy ember halálát okozó szlovák milliomos telefonján. A Hvg.hu információi szerint ennek ellenére a nyomozás során senkit nem hallgattak ki azok közül, akik a baleset percében is mobilon kommunikáltak vele.
Vágólapra másolva!

A Hvg.hu birokába került híváslista szerint folyamatosan hívogatták és sms-ekkel bombázták Szlovákiából a négy ember halálát okozó Eva Rezesovát a baleset éjszakáján. A lap szerint feltűnő, hogy a hajnali időponthoz képest szokatlanul nagy volt az adatforgalom: 38 tétel szerepel Rezesova híváslistáján nagyjából másfél óra alatt, attól kezdve, hogy az északi országhatárhoz közeli novajidrányi bázisállomás észleli a mobilját 3 óra 12 perckor a baleset valószínűsíthető időpontjáig, 4 óra 45-ig.

A híváslisták, illetve az ezekről készült rendőrségi jelentés alapján nyilvánvaló, hogy a balesetet megelőző órákban a Szlovákiából Magyarországra autózó Rezesova folyamatosan mobilozott, méghozzá ugyanazzal az öt személlyel: oda-vissza keresik egymást, sorra jönnek az sms-ek, van, hogy nem veszi fel annak a hívását, akivel 2 perccel korábban beszélt. A listában nagyon sok a továbbirányított hívás, vélhetően a bekapcsoló hangpostára.

A baleset a szakértők szerint 4:45 körül történt, a nyomozás adataira építő vádiratban a Hvg.hu információi szerint a következő megfogalmazás szerepel: „04 óra 45 percet megelőző – pontosan meg nem határozható időpontban” ütközött neki Rezesova BMW X5-e hátulról a belső sávban éppen egy nyerges vontatót előző Fiat Puntónak, amelynek mind a négy utasa meghalt. A híváslista szerint Rezesovának 4:43-kor egy, 4:44-kor pedig két „sikertelen” bejövő hívása is volt, míg a másik lista szerint „Laska” néven (szlovákul: szerelmem) szereplő személlyel még beszélt is ugyanabban a percben, 4:44-kor. A szolgáltató adatai alapján ez az utolsó hívás – a vádirat alapján talán a baleset percében – 3 másodperc után véget ért.

A telefont a gödöllői telephelyre beszállított BMW-ben találták meg. A nyomozás során a Hvg.hu információi szerint senkit nem hallgattak ki azok közül, akik – gyakorlatilag a baleset percében is – mobilon kommunikáltak, vagy kommunikálni próbáltak Rezesovával, pedig ők valószínűleg tudják, milyen állapotban vezetett, illetve magyarázattal szolgálhattak volna arra, miért hívogatják többen folyamatosan.

„A védelem végig arra hivatkozott, hogy a vádlott hangvezérléssel, Bluetooth-on keresztül telefonált, így ennek semmi köze nem lehet a balesethez. Ugyanakkor nem is vizsgálták, hogy ez valóban így történt-e, vagy kézzel babrált-e valamit a telefonon ilyen nagy sebességnél” – mondta a Hvg.hu-nak Hantos Ádám ügyvéd, a balesetben elhunyt két házaspár hozzátartozóinak a jogi képviselője.

A Hvg.hu birtokába került rendőrségi jelentésben nincs nyoma annak, hogy a telefonból kimentettek volna információkat, illetve bevontak volna bármilyen, ehhez a típushoz jobban értő szakértőt, miközben még azt is feltüntették, hogy „az érintőképernyő érzékenysége miatt” három számot véletlenül felhívtak, de „azonnal megszakították” a hívást. A mobilra vonatkozó rendőrségi jelentés azzal végződik, hogy a SIM kártyát nem tudták kivenni a telefonból, mert ennek „az iphone egységből való eltávolítása csak megfelelő eszközzel lehetséges, amely hatóságom rendelkezésére nem állt”.