A kormány Brüsszeltől is megvédené a rezsicsökkentést

Vágólapra másolva!
A kormány kitart a rezsicsökkentés mellett - mondta a kormányszóvivő arra reagálva, hogy a napokban Brüsszelből kapott levelet a kormány: az EU a rezsicsökkentést is érintő kérdéseket tett fel, amelyekre ha nem kap kielégítő választ, akkor újabb kötelezettségszegési eljárást indíthat Magyarország ellen.
Vágólapra másolva!

Az Európai Bizottság a magyar energiapiaci szabályozással kapcsolatban küldött levelet Magyarországnak - értesült még hétfőn a Bruxinfo. Több más téma mellett konkrétan a gázhálózat használatáért felszámított díjak megállapítását kifogásolta, mert más-más fogyasztóknak más összeget kell érte fizetniük, ami a diszkriminációmentesség elvével ütközhet. (Itt olvashat a levélről bővebben.)

A levél, amely válaszokat vár a témában Magyarországtól, egy előzetes eljárás része, amiben azt akarják gyorsan tisztázni, hogy indokolt-e az ügyben kötelezettségszegési eljárást indítani vagy sem. A Bruxinfo szerint ha Magyarország nem tud az EB számára megnyugtató válaszokat adni, és esetleg eljárás indul, akkor annak közvetve lehet hatása a rezsicsökkentésre. A rezsi ugyanis körülbelül harmadrészben a hálózati díjakból tevődik össze, így ha ezeken változtatnia kellene Magyarországnak, hogy megszűnjön a diszkrimináció, akkor az a rezsicsökkentést is érintheti.

Giró-Szász András kormányszóvivő szerdán megerősítette, hogy érkezett levél Brüsszelből, amely érinti a rezsicsökkentést. A magyar kormány azonban kitart a rezsicsökkentés mellett és megvédi azt - jelentette ki a kormányszóvivő, aki úgy értelmezte az EB levelét, hogy a kormány jól feltételezte, hogy "számítanunk kell Brüsszel és a piaci szereplők rezsicsökkentést támadó újabb lépésére".

Giró-Szász szerint a kormány "felveszi a kesztyűt", hiszen "az eddigi rezsicsökkentés megvédését, továbbvitelét, és ezen keresztül a magyar családok érdekeit tartja szem előtt a brüsszeli szempontokkal szemben". A kormány a jövő héten tárgyalja, hogy milyen válaszokat adjon Magyarország a levélre, de már előtte ad egy általános tájékoztatást az Európai Uniónak, amelyben "egyértelműsíti, hogy a rezsicsökkentés kiemelten fontos a magyar társadalom számára és a kormány célja a közműszektor nonprofit jellegűvé alakítása".

Marlene Holzner, a brüsszeli testület energiaügyekért felelős szóvivője szintén kedden azt közölte: az Európai Bizottság nem mond véleményt az egyes tagállamok energiaár-szabályozási mechanizmusairól, de általánosságban kijelenthető, hogy Brüsszel ellenzi az árszabályozást, a szabadpiaci ár híve.

Az Origo a Kormányszóvivői Irodától kérte a Brüsszelből küldött levél másolatát, de elutasították a kérésünket.