Orbán díjat kapott a dohányzás visszaszorításáért

Vágólapra másolva!
A dohányzás visszaszorításáért, a nemdohányzók védelméért végzett munkájáért vett át díjat Orbán Viktor miniszterelnök kedden a Parlamentben Margaret Chantól, az Egészségügyi Világszervezet (WHO) főigazgatójától.
Vágólapra másolva!

A kormányfő újságírók előtt azt mondta: az elismerés elsősorban azokat a magyarokat illeti, akik korábban az egyik szál cigarettáról a másikra gyújtottak rá, de le tudtak szokni. Ma már kijelenthető, hogy egyre több magyar teszi le végleg a cigarettát - jegyezte meg, hozzátéve ugyanakkor, hogy a napi rendszerességgel dohányzók aránya - az ország lakosságának 29 százaléka - még mindig nagyon magas.

Orbán a díjátadón büszkén sorolta, mi mindent tett a kormány az ifjúság és a nemdohányzók védelméért az elmúlt években. 2012-től tilos a dohányzás a zárt - és több nyílt - légterű közösségi térben, 2013-tól a dohánytermékek csomagolása csak illusztrációkkal kombinált figyelmeztetésekkel hozható forgalomba, és átalakították a dohánykereskedelmet is. Utóbbival kapcsolatban megjegyezte, hogy az ezzel szemben fellépő erők mögött "a dohánygyárakat kell keresni".

Margaret Chan, a WHO kínai főigazgatója a dohányzás visszaszorítása, a nemdohányzók védelme érdekében végzett munkájáért díjat ad át Orbán Viktor miniszterelnöknek az Országházban. Forrás: MTI/Beliczay László

A WHO főigazgatójának budapesti látogatásáról a miniszterelnök azt mondta: "Régóta vártam már valakit, aki nem azt mondja nekem, hogy ez túl sok, túl radikális, óvatosabban, hanem azt mondja, még többet, még radikálisabban, csak bátran előre."

Margaret Chan azt nyilatkozta, Orbán Viktornak megvolt a bátorsága ahhoz, hogy szembeszálljon a dohányzással, és védje országa állampolgárainak egészségét. A főigazgatói díj átadása előtt úgy fogalmazott: elismerendő a miniszterelnök győzelme "a dohányipar taktikái" ellen.