Egy napra összeállnak Gyurcsányék, Bajnaiék és az MSZP

Vágólapra másolva!
A Műegyetem rakparton tart közös demonstrációt október 23-án délután a baloldali ellenzéki pártok többsége, a megmozduláson részt vesz az MSZP, az Együtt-PM és a Demokratikus Koalíció is, mindenki ugyanannyit beszélhet majd.
Vágólapra másolva!

A baloldali-liberális ellenzéki pártok nagy része megállapodott abban, hogy együtt demonstrálnak október 23-án, a Műegyetemnél. Juhász Péter, az Együtt-PM társelnöke az erről szóló keddi egyeztetés után újságíróknak elmondta: abban állapodtak meg, hogy a pártok (az MSZP, az Együtt-PM, a Demokratikus Koalíció, a Magyar Szociáldemokraták Pártja, a Liberálisok, a Szabad Emberek Magyarországért - Liberális Párt és a Modern Magyarország Mozgalom) képviselői azonos időtartamban szólalhatnak fel. A szónokok listáját még nem véglegesítették, ahogyan további technikai egyeztetések is várhatók.

A rendezvény címe: A szabadság összeköt 1956 - 2013 lesz. Juhász Péter azt mondta, mindenkit várnak, aki elkötelezett az Orbán-kormány leváltása mellett. A meghívott szervezetek közül az LMP - Juhász Péter tájékoztatása szerint - szerdán dönt, a Negyedik Köztársaság Párt (4K!) pedig nem vesz részt a demonstráción.

A 4K! távolmaradásával kapcsolatban azt mondta: vezetőinek egy részével közösen szervezték a korábbi Milla-demonstrációkat, azóta azonban különböző pártokban politizálnak, az október 23-ai rendezvényt pedig pártok és nem civilek szervezik.

Kérdésre Juhász elmondta, hogy a Szolidaritás szobordöntő akciójának házigazdája, Dopeman fellépése nem került szóba, és nem is tartja valószínűnek a szerepeltetését.

Arra a kérdésre, mi indokolta, hogy az MSZP és a közvélemény-kutatásokban nem mért kis pártok vezetői ugyanolyan hosszan szólhatnak, Juhász Péter azt mondta: a nagyvonalúság, és épp a szocialisták vetették fel ezt a lehetőséget, hogy ebből ne legyen vita.