Valahogy el kell rejteni Ferit a színpadon

baloldali összefogás, mszp, egyuttpm2014, gyurcsány ferenc, gyurcsány a mumus, Egyeztetés az Együtt-PM Szövetség irodájában 2013. június 22-én.
Vágólapra másolva!
Gyurcsány Ferenc nem hogy visszavonult volna, hanem még jobban rákapcsolt az elmúlt hetekben. Így látják az MSZP és az Együtt politikusai, és ezért attól félnek, hogy rátelepszik a baloldali pártok október 23-i ünnepére. Úgyhogy úgy döntöttek, hogy megpróbálják eldugni.
Vágólapra másolva!

Már hetekkel ezelőtt eldöntötte Mesterházy Attila és Bajnai Gordon, hogy együtt ünnepelnek október 23-án, és ezen a budapesti ellenzéki demonstráción írják alá az MSZP és az Együtt-PM választási megállapodását a közös jelöltekről. Juhász Péter, a Milla vezetője el is kezdte szervezni a tüntetést, amelyen eredetileg a fő programpont Mesterházy és Bajnai beszéde lett volna, illetve a megállapodás aláírása. Emellett pedig a rendezvényen olyan civileket és baloldali politikusokat láttak volna vendégül, akik szintén az Orbán-kormány leváltásáért harcolnak.

A kritikus pont több szocialista és Együtt-PM-es forrásunk szerint a Demokratikus Koalíció elnöke, Gyurcsány Ferenc volt. Az MSZP-ben és az Együttben is egyetértettek abban, hogy a rendezvényre majd a DK-t is meg kell hívni, de többen kockázatosnak tartották, ha a két párt vezetője a jövő évi választásokra készülve egy színpadon szerepel Gyurcsány Ferenccel.

"Más se kellene a Fidesznek, mint hogy Mesterházy, Bajnai és Gyurcsány kéz a kézben mosolyogjon a színpadon, újra felerősödne az elmúltnyolcévezés, a gyurcsány-bajnaizás és így tovább, megint kezdődhetne a magyarázkodás, hogy ez a párt már nem Gyurcsány pártja" - indokolta egy szocialista a fenntartásait.

A szocialisták és az Együtt képviselői azonban tisztában voltak azzal, hogy a DK-t nem lehet kihagyni a demokratikus ellenzéki tüntetésből, ezért úgy döntöttek, hogy Gyurcsány mellett minél több, mérhető támogatással nem rendelkező pártot is meghívnak a Műegyetem rakparton tartott tüntetésre. "A legjobb, ha minél többen vagyunk, legyen tömeg a csoportképen, valahogy el kell rejtenünk Ferit a színpadon, így is félő, hogy elviszi a show-t" - mondta egy MSZP-s vezető, aki szerint Gyurcsány az utóbbi hetekben nemhogy hátrébb húzódott volna, hanem napról napra egyre "vehemensebben kampányol, és mindenkin átgázol".

Gyurcsány SMS-e közbeszólt

A vehemens, mindenkin átgázoló kampányra a politikus példaként Gyurcsány múlt heti SMS-ét említette. A volt miniszterelnök a múlt héten kiírta a Facebook-oldalára, hogy Mesterházynak és Bajnainak is küldött egy SMS-t, amelyben közös október 23-ai ünneplést javasol. Egy csütörtöki kampányrendezvényen Mesterházy Attila szűkszavúan kommentálta az SMS-t, amikor az MTV megkérdezte, megkapták-e, válaszoltak-e rá, és ha igen, akkor mit írtak. Az MSZP elnöke annyit válaszolt: "Meg. Nem. Megfontoljuk." Végül Bajnai válaszolt hétfőn Gyurcsánynak szintén SMS-ben: "Ma teszünk javaslatot a közös Orbán-ellenes ünneplésre."

Egy PM-es politikus Gyurcsány SMS-akciójára azt mondta: "Gyurcsány úgy akarja beállítani, mintha az ő ötlete lett volna a közös demonstráció, holott Attila és Gordon már hetek óta eldöntötte, Juhász Péter pedig már napok óta szervezte a dolgot." Ezek alapján a PM-es szerint nem kérdés, hogy Gyurcsány alaposan "rá fog telepedni október 23-ára", és szerinte félő, hogy még néhányszor keresztülhúzza az előzetes terveket.

Egy júliusi egyeztetés az MSZP és az Együtt-PM között Forrás: MTI/Kovács Tamás

Egy DK-s politikus azt mondta, hogy őket nem kereste meg Juhász Péter a tüntetéssel kapcsolatban, és Gyurcsány azért küldött SMS-t, és tett nyilvánosan javaslatot a közös ünneplésre, "nehogy eszébe jusson valakinek lehagyni a meghívottak listájáról". Habár információnk szerint hetekkel ezelőtt több Együtt-politikus is megpróbálta rábírni Gyurcsányt, hogy vonuljon a kampányban hátrébb, ez hatástalan maradt, és most sem kérdés, hogy október 23-án Gyurcsány lép a színpadra a DK nevében.

Öt perc is sok lesz

Az október 23-ai tüntetésen Mesterházy Attila és Bajnai Gordon mellett biztosan felszólal Schmuck Andor (Magyar Szociáldemokraták Pártja), Fodor Gábor (Liberálisok), Ungár Klára (Szabad Emberek Magyarországért - Liberális Párt) és Bokros Lajos (Modern Magyarország Mozgalom), de úgy tudjuk, hogy a lista még bővülhet, például az egykori szolidaritásos Árok Kornél új pártja, a Szövetségben, Együtt Magyarországért Párt is bejelentkezett kedden.

Juhász Péter, a Milla vezetője azt mondta az Origónak, hogy "valóban nem lezárt a felszólalók listája", és minden demokratikus párt lehetőséget kap, amely Orbán Viktor leváltásáért dolgozik. Az LMP részvételére is számítanak, Schiffer Andrásék szerdán döntenek arról, elmennek-e. A meghívottak közül eddig a Negyedik Köztársaság Párt (4K!) közölte, hogy nem megy el a rendezvényre.

A felszólalók öt-öt percben beszélhetnek majd, és Juhász szerint az MSZP nagyvonalúságát bizonyítja, hogy a szocialisták és a közvélemény-kutatásokon nem mérhető kis pártok is ugyannyi időt kapnak. Valójában azonban az MSZP-sek minél rövidebb felszólalásokat szeretnének, egyik vezetőjük szerint azért, mert így is "halálosan unalmas lesz a sok értelmiségi okoskodás, és persze Gyurcsánynak sem szabad hagyni, hogy kibontakozzon".