Nem törvénytelen hangosbemondón szidni a másik pártot

Vágólapra másolva!
A bajai helyi választási bizottság elutasította azt a beadványt, amely szerint a Fidesz megszegte a választási törvényt azzal, hogy hangosbemondón közölt hamisnak vélt állításokat, írja az Index.
Vágólapra másolva!

"Tisztelt Bajaiak! Vasárnap, október 13-án újra választás lesz! Ne hagyja magát megfélemlíteni! Ne hagyja, hogy átverjék és üldözzék! Ne féljen Bajnai, Gyurcsány és Mesterházy embereitől. Ne higgyen a gyűlöletet keltő Teket Melindának és társainak. A Fidesz megvédi önt!" Ezeket a hangosbemondón szétkürtölt állításokat kifogásolta egy beadvány a bajai választási bizottságnál.

A kifogást tevő szerint ez a szöveg sérti a jóhiszemű és rendeltetésszerű joggyakorlás alapelvét, valamint az esélyegyenlőség alapelvét a jelöltek és a jelölő szervezetek között.

A bajai helyi választási bizottság azonban elutasította a panaszt, írja az Index, azzal indokolva, hogy a kifogás nem elég alapos, mert a hangosbemondóról készült videofelvétel időpontja a kifogásból nem volt megállapítható. A bizottság azt is megállapította, hogy "a kifogásban sérelmezett magatartásról egyértelműen megállapítható, hogy a választás tisztaságának megóvására, a választási csalás megakadályozására vonatkozó alapelvhez, illetőleg annak megsértéséhez nem kapcsolódik".

A bizottság ugyanakkor hozzáteszi, hogy a hanganyag alkalmas lehet az 'esélyegyenlőség a jelöltek és a jelölő szervezetek között', illetve a 'jóhiszemű és rendeltetésszerű joggyakorlás' választási alapelvek megsértésére, "azonban ezt a kifogástevőnek kell bizonyítania".