Tanárok kaptak fegyelmit a közéletet kifigurázó darabért

Vágólapra másolva!
A szentesi Horváth Mihály Gimnázium idén elballagott diákjai több fesztiválon is bemutatták A legnagyobb magyar című, a mai magyar közélet és kultúrpolitika visszásságait karikírozó színdarabjukat. A Délmagyarország úgy tudja, a legutóbbi előadás után az iskola igazgatója írásbeli figyelmeztetést adott a darabot rendező két tanárának. 
Vágólapra másolva!

A darab története szerint megalakítják a Magyar Nemzeti Válogatott Színész Gárdát, ahol a válogatáson hamarabb esik ki az idegenszínű és idegen nevű jelentkező, mint a tehetségtelen. „Rengeteg utalást láthat a közönség a mai színházi viszonyokra, a mutyizásra, a sógor-koma-jóbarát kiválasztására. A létra magasán álló nagy magyar miniszterelnök dönt minden fontos kérdésben" – írta még júliusban a darabról a Délmagyarország.

Az előadást rendező egyik tanár, Matos Ibolya így beszélt a műről: „Az eleje és a vége egy keret, amelyben a gyerekek megvallják, mennyire szeretik a hazájukat, a magyarságukat. A keret kontrasztban van a középső résszel, amelyben nem mi űzünk gúnyt a mai helyzetből, hanem az gúnyolja ki az őszinte magyarságot, ami ma Magyarországon történik."

A előadásra nagy volt az érdeklődés, ezért a Thealter és az Ördögkatlan fesztivál után nemrégiben a szentesi Skabá fesztiválon is bemutatták, ahol háromszor is el kellett játszani.

Tóth Tamás József, a gimnázium kémia és etika szakos igazgatója ezután adott fegyelmit a két tanárnak a Délmagyarország szerint, az esetről azonban nem nyilatkozott az újságnak, mert mint mondta, ezt az iskola belügyének tekinti.