Vágólapra másolva!
Még nincs minden szabály részletesen megalkotva, de alapvetően nem szükséges a taxisrendeletet a Kúriának felülvizsgálni Székely László ombudsman szerint.
Vágólapra másolva!

Az ombudsman szerint nem indokolt annak kezdeményezése, hogy a Kúria vizsgálja felül a fővárosi taxisrendeletet, ugyanis azt a jogszabályi előírások betartásával alkották meg. Székely László ugyanakkor felhívta a figyelmet arra, hogy a kormány még adós egyes részletes szabályok megalkotásával.

Az ombudsman egyúttal azonban felhívta a kormány figyelmét arra, hogy – ugyan meg kellett volna tennie - még nem határozta meg a személygépkocsival díj ellenében végzett közúti személyszállítás részletes szabályait. Az alapjogi biztos szerint ez ellentétes a jogalkotási törvénnyel, továbbá ellentmondásos és vitás helyzeteket okozhat.

A rögzített hatósági ár kialakítása megfelel a hatályos jogszabályi előírásoknak, önmagában nem okoz alapjogi visszásságot, azonban nem zárható ki, hogy a jövőben probléma forrása lehet - olvasható a közleményben.

Az ombudsmani jelentés emlékeztet a Gazdasági Versenyhivatal állásfoglalására, amely kimondja, hogy a rögzített hatósági árforma teljes körű alkalmazása súlyosan versenykorlátozó és túlzott beavatkozást jelent a piacgazdaság működésébe. Ezért indokolt volna felülvizsgálni az ártörvény rögzített hatósági ár megállapítására vonatkozó szabályait.

Az ombudsman jelentésében megállapította, hogy a taxik külső megjelenésének és műszaki feltételeinek meghatározása nem korlátozza szükségtelen és aránytalan mértékben a vállalkozás szabadságához való jogot és a taxisok tulajdonhoz való jogát. Székely László szerint ugyanakkor megfontolandó, hogy a taxik életkorára vonatkozó előírások helyett inkább a műszaki követelmények legyenek hangsúlyosak.

Mindezek alapján az alapvető jogok biztosa megfontolásra javasolta a nemzeti fejlesztési miniszternek, hogy terjessze a kormány elé az eddig meg nem alkotott rendelet tervezetét, és fontolja meg az ártörvény ármegállapításra vonatkozó szabályainak felülvizsgálatát - olvasható a közleményben.