Nem akartak nyomkövetőt az ároktői szökevények

Vágólapra másolva!
Nem tehették fel rájuk, mert nem egyeztek bele - ezzel indokolta a fővárosi törvényszék, hogy miért nem volt az ároktői banda két jelenleg szökésben levő tagján nyomkövető eszköz. A két férfi szombaton szökött meg házi őrizetéből, azóta sem találják őket.
Vágólapra másolva!

Az ároktői banda tagjainak házi őrizetbe helyezésekor a bíróság még nem alkalmazhatta automatikusan a nyomkövető eszköz használatát, mert az akkor hatályos jogszabály még a vádlott hozzájárulásától tette függővé annak felhelyezését. A jelenleg szökésben lévő két vádlott pedig nem kért a nyomkövetőből - közölte hétfőn Póta Péter, a Fővárosi Törvényszék szóvivője a két ároktői bandatag eltűnésével kapcsolatban.

A szeptember 1-jétől hatályos jogszabály-módosítás után már nincs szükség a terhelt hozzájárulására a nyomkövető alkalmazásához, ha a házi őrizetet azért rendelte el a bíróság, mert a terhelt előzetes letartóztatása a törvényben maximalizált időtartam lejárta miatt szűnik meg.

Az idősek kifosztása és két ember halála miatt bíróság elé állított banda két tagja szombaton szökött meg házi őrizetéből, és azóta sem tudni, hogy hol vannak.

A banda az ügyészség szerint 2008-2009-ben gátlástalan módon tucatnyi alkalommal támadt rá éjjel otthonaikban 70-80 éves emberekre Budapest peremkerületeiben, illetve vidéki településeken.

A banda több tagja az év elején szabadult ki az előzetes letartóztatásból, mivel több vádlottnál letelt az előzetes letartóztatás törvényben megszabott négyéves felső határa, ezért meg kellett szüntetni fogva tartásukat, így kerültek többen is házi őrizetbe a súlyos büntetőügy vádlottjai közül.