Tíz megállóban már okosabbak a budapestiek

Vágólapra másolva!
Tíz csomópontban elkezdte a Budapesti Közlekedési Központ a Futár, a forgalomirányítási és utastájékoztatási rendszer utcai kijelzőinek tesztelését. A kijelzőkön olvasható, hogy mikor indul a következő járat a megállóból, és azt is megtudjuk, ha valahol forgalmi akadály van.
Vágólapra másolva!

A Kolosy téren, a Lehel téren, az Újbuda-központ megállóban, illetve az Erzsébet körút megállóban indította el például a tesztüzemet a Budapesti Közlekedési Központ. A tapasztalatok alapján a következő hetekben fokozatos bekapcsolják a többi kijelzőt is, és várják az utasok észrevételeit.

A Futár kijelzője az Arany János utcai metrómegállónál Forrás: MTI/Honéczy Barnabás

A BKK az elmúlt hónapokban összesen 263 darab kijelzőt helyezett el a főbb csomópontban és megállókban, amelyek nem csak a következő járatról és annak indulásáról, de forgalmi zavarokról is tájékoztatást adnak. A várható érkezési időt a rendszer újraszámolja, ha az adott jármű bármilyen forgalmi akadály miatt késik a menetrendhez képest. Ezen kívül a várható forgalmi változásokról és a forgalmi zavarokról futó szöveges és hangos tájékoztatást is adnak majd a berendezések.

A Futár összköltségvetése 6,7 milliárd forint, megvalósítására a BKK és a BKV mintegy négymilliárd forintos támogatást nyert az Új Széchenyi Tervből, az Európai Unió fejlesztési forrásaiból. Az alvállalkozó Synergon novemberre készül el a teljes rendszerrel, a közeljövőben egy mindenki által letölthető mobiltelefonos alkalmazás kiadásával fejlesztik tovább, erre már megtörténtek az előkészületek.