Vona szembe megy a katolikus egyházzal

Jobbik tüntetés Soroksáron, amelyet a múlt heti gyilkosság miatt szerveztek
Vágólapra másolva!
Körülbelül 400 idősebb szimpatizáns jelent meg a Jobbik soroksári tüntetésén, amelyet a múlt heti gyilkosság miatt szerveztek. A tüntetés közvetlen célja, hogy Soroksáron is nyíljon rendőrkapitányság. A felszólalók a halálbüntetés és a kémiai kasztráció bevezetését követelték. A helyi roma önkormányzat képviselői az előzetesen ígérttel ellentétben nem jelentek meg a helyszínen.
Vágólapra másolva!

A Jobbik demonstrációt tartott a soroksári Hősök terén. A párt a múlthéten brutális kegyetlenséggel meggyilkolt 36 éves nő miatt szervezte a tüntetést. A négykor kezdődő tüntetésen körülbelül 400 idős, középkorú ember jelent meg - mondta helyszíni tudósítónk, akinek az is feltűnt, hogy egy tucatnyi ember az Új Magyar Gárda felszerelésében van.

Az árpádsávos és jobbikos zászlók mellett egy molinót lehetett még látni, amin a következő felirat volt: Elég volt, rendet és biztonságot Magyarországnak. A Jobbik a tüntetésen aláírásokat gyűjt egy helyi rendőrkapitányság felállításáért, a demonstráción a Jobbik vezető politikusai is részt vesznek.

A tüntetésen tucatnyian az Új Magyar Gárda egyenruhájában jelentek meg. A képre kattintva galéria nyílik. Fotó: Pályi Zsófia - Origo

Egy idős házaspár a tüntetés előtt azt mondta az Origo tudósítójának, hogy azért tüntetnek mert rossz a közvilágítás, a közbiztonság és ez az egyetlen kerület, ahol nincsen rendőrkapitányság. "A Fidesz ígérete az volt, hogy két hét alatt rendet tesznek, de ez nem történet meg. Valószínűleg cigányok voltak a gyilkosok, de persze ezt nem tudjuk, csak feltételezzük, mert a közelben van egy önkormányzati lakássor, ahová többszörösen büntetett előéletű embereket költöztettek, és mióta ők ott vannak, ez már a második gyilkosság - mondta az idős úr, aki azonban azt nem tudta megmondani, hogy mióta laknak ott, mert ezt csak az interneten olvasta.

Elsőként Szilágyi György, a Jobbik budapesti elnöke beszélt. Azt mondta, hogy akik ezt a bűncselekményt elkövették, azok állatok, mert kivégeztek egy ártatlan embert. Szerinte a mai rendezvényt a civileknek köszönhetik, mert felemelték a hangjukat, és a Jobbikhoz fordultak segítségért. A politikus követelte, hogy az ilyen brutális esetekben hozzák vissza a halálbüntetést. Tudósítónk szerint a tüntetésen ez a gondolat kapta a legnagyobb tapsot. Szilágyi elmondta azt is, hogy két nappal ezelőtt a párt a fővárosi közgyűlésen kezdeményezte, hogy világítsák ki a soroksári bicikliutat.

Felszólalt egy soroksári polgár, Varga Ildikó is. Azt mondta, hogy nemrég Soroksár még egy békés hely volt, ahol nyugodtan mentek sétálni a barátokkal, de az utóbbi időben már nem mernek biciklizni, futni és élni. Feltette a kérdést, hogy mióta van ez, és szerinte azóta, hogy amióta a soroksári emberek nélkül hozták meg a döntéseket.

Léhmann Viktor, a Jobbik egyik helyi politikusa beszédében azt követelte, hogy a nőket erőszakolókat kémiai kasztrálásnak kellene alávetni. "Három csapás helyett legyen csak, de az legyen hatásos" - mondta.

Vona Gábor, a Jobbik elnöke szerint minden pártnak és civil szervezetnek el kellett volna jönnie a megemlékezésre. A kormány szerint javult a közbiztonság, ő viszont az emberek érzésének hisz - mondta. A politikus szerint bár több rendőr van, ezek nem a közbiztonságot erősítik, "hanem az utak mellett szobroznak, trafipaxosokat vesznek fel, amivel a kormány egy közvetett adóbehajtást csinál". Vona is beszélt a halálbüntetés visszaállításáról. "Ő ugyan római katolikus, az életet Isten adja és veszi el, de ebben a kérdésben szembe megy a katolikus egyházzal" - mondta.

Többen azzal érveltek a színpadon, hogy a rendezvényt a soroksári emberek kezdeményezték. Tudósítónk azonban többekkel beszélt, akik közül sokan azt mondták, hogy nem is soroksáriak, csak szimpatizálnak a rendezvénnyel. Volt olyan férfi is a tömegben, aki azon puffogott, hogy undorító dolog ilyen politikai ügyet csinálni egy tragédiából.

A beszédek után, a tüntetők a bűncselekmény helyszínéhez vonultak, ahol mécseseket gyújtottak az áldozat emlékére, majd hét óra körül hazamentek.

A demonstrálók a gyilkosság helyszínén mécseseket gyújtottak. A képre kattintva galéria nyílik! Fotó: Pályi Zsófia - Origo

A környéken nem lehetett látni a Soroksári Roma Nemzetiségi Önkormányzat embereit. Pénteken a szervezet elnöke azt, mondta, hogy bár politikai hangulatkeltésnek tartja, hogy a XXIII. kerületben történt gyilkossági ügyet felhasználva a Jobbik cigányellenes tüntetést akar szervezni a városrészben, bíznak abban, hogy a megmozdulás mégis csak az áldozatról való megemlékezésről fog szólni, ezért úgy döntöttek, a kerület roma lakosai is részt vesznek az eseményen.

A tüntetés apropójául szolgáló gyilkosság múlt héten történt. A 36 éves nőt soroksári házuk közelében gyilkolták meg. Miután nem ért haza az esti futásból, a férje a rendőrök segítségét kérte, nemsokára pedig összekötözve találták meg a nő meztelen holttestét. A nőt meg is erőszakolták.